Nauczenie sie całej tabelki wartosci kątów
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 lis 2012, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Nauczenie sie całej tabelki wartosci kątów
Witam, jestem uczniem liceum - moj nauczyciel kazal sie nauczyc CALEJ tabeli wartosci funkcji trygonometrycznych. Jest jakis sposob na obliczenie wartosci dla kata oprocz wzorow redukcyjnych bo i tak pozostaje do nauczenia sin,tg katow 1-89. Prosze o jakis sposob bym nie musial sie tego uczyc bo uwazam to za straszna glupote i tak mi sie wszystko pomiesza.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Nauczenie sie całej tabelki wartosci kątów
Raczej kazał się nauczyć tabeli z wartościami 0, 30, 45, 60, 90 stopni, a nie od 0-90?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Nauczenie sie całej tabelki wartosci kątów
andrzejjj, wątpię nadal (lepiej się upewnij). Jaki by był cel tego, skoro na maturze są tablice maturalne, gdzie jest ta tabelka.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 lis 2012, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Nauczenie sie całej tabelki wartosci kątów
nauczyciel tlumaczy to tym ze mamy to umiec zeby szybciej rozwiazywac zadania (wtf?) jest to PELNA tabela duza sin cos tg ctg 0-90 i jestem tego PEWIEN
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Nauczenie sie całej tabelki wartosci kątów
Jeżeli to faktycznie jest prawda, to szczerze współczuję Ci nauki z takim nauczycielem.
Przecież gdyby to była tylko tabela z dokładnością do 1 stopnia, to należałoby zapamiętać 360 liczb, powiedzmy, że z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
Gdyby należało zapamiętać wartości takie jak w tablicach na maturze, to wprawdzie byłoby tych liczb 180, ale z dokładnością do czterech miejsc po przecinku.
To już jest nie tylko głupota, to jakaś paranoja.
Przecież gdyby to była tylko tabela z dokładnością do 1 stopnia, to należałoby zapamiętać 360 liczb, powiedzmy, że z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
Gdyby należało zapamiętać wartości takie jak w tablicach na maturze, to wprawdzie byłoby tych liczb 180, ale z dokładnością do czterech miejsc po przecinku.
To już jest nie tylko głupota, to jakaś paranoja.
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Nauczenie sie całej tabelki wartosci kątów
Czy mogę zapytać, co to za liceum? (pytanie zarówno do moderacji jak i autora tematu;o)
andrzejjj, nie sądzę by był na to jakiś sposób. Nie sądzę by znalazły się 3 aktywne na tym forum osoby, które tę tabelkę znają na pamięć (nie sądzę w sumie żeby była nawet jedna, ale zawsze lepiej zostawić kredyt niepewności;o). Nauka czegoś takiego wg mnie jest całkowicie bez sensu. Z tablic zawsze można skorzystać.
Pozdrawiam
andrzejjj, nie sądzę by był na to jakiś sposób. Nie sądzę by znalazły się 3 aktywne na tym forum osoby, które tę tabelkę znają na pamięć (nie sądzę w sumie żeby była nawet jedna, ale zawsze lepiej zostawić kredyt niepewności;o). Nauka czegoś takiego wg mnie jest całkowicie bez sensu. Z tablic zawsze można skorzystać.
Pozdrawiam
- Hajtowy
- Użytkownik
- Posty: 754
- Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 213 razy
- Pomógł: 5 razy
Nauczenie sie całej tabelki wartosci kątów
Raczej chodziło o taką tabelkę O tej, której Ty wspominasz to raczej zapomnij Jedyne co Cię może w takiej sytuacji uratować to ściąga z tego (jeśli by się pojawiła kartkówka) a na lekcje to kserówka z tablic maturalnych
... cznych.png
... cznych.png
Ostatnio zmieniony 24 lis 2012, o 19:56 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie ukrywaj linków w znacznikach [code]. Poprawa wiadomości.
Powód: Nie ukrywaj linków w znacznikach [code]. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Nauczenie sie całej tabelki wartosci kątów
Mam sposób na zapamiętanie wartości sinusa kątów \(\displaystyle{ 0^o, 30^o, 45^o, 60^o, 90^o}\)
\(\displaystyle{ \sin 0^o= \frac{ \sqrt{0} }{2} =0}\)
\(\displaystyle{ \sin 30^o= \frac{ \sqrt{1} }{2} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin 45^o= \frac{ \sqrt{ 2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin 60^o= \frac{ \sqrt{ 3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin 90^o= \frac{ \sqrt{ 4}}{2} =1}\)
wartości cosinusów - od końca
Pozostałe można sobie policzyć:
\(\displaystyle{ \sin 0^o= \frac{ \sqrt{0} }{2} =0}\)
\(\displaystyle{ \sin 30^o= \frac{ \sqrt{1} }{2} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin 45^o= \frac{ \sqrt{ 2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin 60^o= \frac{ \sqrt{ 3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin 90^o= \frac{ \sqrt{ 4}}{2} =1}\)
wartości cosinusów - od końca
Pozostałe można sobie policzyć:
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 lis 2012, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Nauczenie sie całej tabelki wartosci kątów
brawo anna, po co Ci co to za szkoła, i tak to nic nie zmieni? nauczyciel do tej pory był bardzo spoko, nagle wyskoczył z tą tabela.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Nauczenie sie całej tabelki wartosci kątów
Ale to jest niewyobrażalnie głupie!
Powiedzcie mu, że to nie ma sensu, bo taka jest prawda. Funkcje dla kątów podanych wyzej trzeba znać, ale nie przesadzajmy. W końcu zadań w których cośjest nachylone pod kątem np, \(\displaystyle{ 39^{\circ}}\) jest niewiele...
Pozdrawiam!
Powiedzcie mu, że to nie ma sensu, bo taka jest prawda. Funkcje dla kątów podanych wyzej trzeba znać, ale nie przesadzajmy. W końcu zadań w których cośjest nachylone pod kątem np, \(\displaystyle{ 39^{\circ}}\) jest niewiele...
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 lis 2012, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Nauczenie sie całej tabelki wartosci kątów
co do podstawowych to nie ma o czym gadac bo je znam o kazdy na rozszerzeniu powinien je znac. Do nauczyciela nic nie przemawia.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 lis 2012, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Nauczenie sie całej tabelki wartosci kątów
prosze Was nie robcie ze mnie jakiegos przedszkolaka, dobrze zrozumialem, dobra widze ze nic nie da sie zrobic.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2012, o 21:12 przez andrzejjj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Nauczenie sie całej tabelki wartosci kątów
Może jednak powinniśmy?andrzejjj pisze:przeczkolaka
Zakładam że to jedna z "lepszych" szkół w Warszawie. A mam w różnych miejscach różnych znajomych, może mógłbym sprostować Twoje deklaracje. To jest naprawdę niewiarygodne, tym bardziej że mówisz, że nauczyciel był spoko.