Witam bardzo prosze o rozwiązanie bo jakos nie moge sam do tego dojsc.
Oblicz sin2\(\displaystyle{ \alpha}\), jeśli sin\(\displaystyle{ \alpha}\)+cos\(\displaystyle{ \alpha}\)=\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
Zapisuj całość w Latex-ie, będzie ładniej wyglądało.
ariadna
podwojony kąt alpha równanie
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
podwojony kąt alpha równanie
\(\displaystyle{ cosx=\sqrt{2}-sinx}\)
Powrzechnie znana prawda:
\(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x+(\sqrt{2}-sinx)^{2}=1}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x+2-2\sqrt{2}sinx+sin^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ 1=-2sin^{2}x+2\sqrt{2}sinx}\)
\(\displaystyle{ 1=2sinx(\sqrt{2}-sinx)}\)
\(\displaystyle{ 1=2sinxcosx}\)
\(\displaystyle{ 1=sin2x}\)
Powrzechnie znana prawda:
\(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x+(\sqrt{2}-sinx)^{2}=1}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x+2-2\sqrt{2}sinx+sin^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ 1=-2sin^{2}x+2\sqrt{2}sinx}\)
\(\displaystyle{ 1=2sinx(\sqrt{2}-sinx)}\)
\(\displaystyle{ 1=2sinxcosx}\)
\(\displaystyle{ 1=sin2x}\)