równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
uplinks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 wrz 2006, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

równanie trygonometryczne

Post autor: uplinks »

Witam
Bardzo prosze o rozwiazanie nastepującego zadania
"Dla jakich k równanie ma rozwiązanie ?

sin2x= k-1

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: bolo »

Zobacz jaka jest przeciwdziedzina sinusa.
uplinks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 wrz 2006, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

równanie trygonometryczne

Post autor: uplinks »

no zbiór wartości sin2x= . Czy tak?

[ Dodano: 14 Marzec 2007, 12:59 ]
i dalej z okresu sin2x??
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: ariadna »

No i dalej:
\(\displaystyle{ -1\leqslant{k-1}\leqslant{1}}\)
\(\displaystyle{ 0\leqslant{k}\leqslant{2}}\)
Dla: \(\displaystyle{ k\in}\) równanie ma rozwiązanie.
uplinks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 wrz 2006, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

równanie trygonometryczne

Post autor: uplinks »

k\(\displaystyle{ \pi}\)=k-1 Czy to jest dobrze?
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: ariadna »

uplinks, my nie szukamy rozwiązania, ale takich k dla których ono będzie istniało.
Rozwiązanie jest powyżej.
uplinks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 wrz 2006, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

równanie trygonometryczne

Post autor: uplinks »

dziekuje za rozwiazanie
ODPOWIEDZ