Związki między funkcjami trygonometrycznymi - równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
KilRoy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 15 lis 2010, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 9 razy

Związki między funkcjami trygonometrycznymi - równanie

Post autor: KilRoy »

Witam, mam problem z rozwiązaniem poniższego równania. Ciągle uzyskuje błędny wynik, a mianowicie \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{10} }}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases}sin \alpha =3cos \alpha \\ sin^2 \alpha +cos^2 \alpha =1 \end{cases}}\)

Proszę o wytłumaczenie.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Związki między funkcjami trygonometrycznymi - równanie

Post autor: mmoonniiaa »

Tzn. pewnie otrzymujesz: \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{1}{ \sqrt{10} }}\), i nie wiesz co dalej?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Związki między funkcjami trygonometrycznymi - równanie

Post autor: piasek101 »

Drugie równanie można uznać za zbędne.

Dla zerowego kosinusa pierwsze jest fałszywe; dla niezerowego podziel równanie stronami przez niego.
ODPOWIEDZ