hej, mam dylemat
\(\displaystyle{ \lim_{ x \to 0^-} \arctg \left( \frac{\sin{|x|}}{\sqrt{3}x\right)} = ?}\)
\(\displaystyle{ -\frac{\pi}{6}}\) ponieważ, istnieje własność, że \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{x}}\) przy \(\displaystyle{ x \rightarrow 0 = 1}\)
edit: tutaj były bzdury
oblicz arctangens
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
oblicz arctangens
dzięki, ogólnie to
\(\displaystyle{ \frac{\sin {|x|}{x}=-1}\) gdy \(\displaystyle{ x \rightarrow 0-}\)?
nie wiem gdzie jest błąd, chodzi o sin(|x|)/x = -1
\(\displaystyle{ \frac{\sin {|x|}{x}=-1}\) gdy \(\displaystyle{ x \rightarrow 0-}\)?
nie wiem gdzie jest błąd, chodzi o sin(|x|)/x = -1