\(\displaystyle{ (cosx-sinx)^2+tgx=2sin^2x}\)
[ Dodano: 13 Marzec 2007, 21:52 ]
a wogole jak rozwiazac \(\displaystyle{ cos2x+sin2x=1}\) ?
[ Dodano: 13 Marzec 2007, 21:52 ]
a wogole jak rozwiazac \(\displaystyle{ cos2x+sin2x=1}\) ?
rownanie 2
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
rownanie 2
\(\displaystyle{ cos2x+sin2x=1}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}x-sin^{2}x+2sinxcosx=sin^{2}x+cos^{2}x}\)
\(\displaystyle{ -2sin^{2}x+2sinxcosx=0}\)
\(\displaystyle{ -2sinx(cosx-sinx)=0}\)
\(\displaystyle{ sinx=0 cosx=sinx}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}x-sin^{2}x+2sinxcosx=sin^{2}x+cos^{2}x}\)
\(\displaystyle{ -2sin^{2}x+2sinxcosx=0}\)
\(\displaystyle{ -2sinx(cosx-sinx)=0}\)
\(\displaystyle{ sinx=0 cosx=sinx}\)
- baksio
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość/Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 136 razy
rownanie 2
\(\displaystyle{ (cosx-sinx)^2 + tgx=2sin^2x}\) , \(\displaystyle{ cosx\neq 0}\)
\(\displaystyle{ cos^2x - 2sinxcosx + sin^2x + tgx=2sin^2x}\)
\(\displaystyle{ 2sin^2x + 2sinxcosx -1 =tgx}\)
\(\displaystyle{ 2sin^2xcosx + 2sinxcos^2x - cosx = sinx}\)
\(\displaystyle{ 2sinxcosx(sinx+cosx) - (cosx+sinx) =0}\)
\(\displaystyle{ (sin2x-1)(sinx+cosx)=0}\)
\(\displaystyle{ cos^2x - 2sinxcosx + sin^2x + tgx=2sin^2x}\)
\(\displaystyle{ 2sin^2x + 2sinxcosx -1 =tgx}\)
\(\displaystyle{ 2sin^2xcosx + 2sinxcos^2x - cosx = sinx}\)
\(\displaystyle{ 2sinxcosx(sinx+cosx) - (cosx+sinx) =0}\)
\(\displaystyle{ (sin2x-1)(sinx+cosx)=0}\)