Znajdź cos(x-y)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
malinko13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 3 mar 2012, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 14 razy

Znajdź cos(x-y)

Post autor: malinko13 »

Wiadomo, że \(\displaystyle{ \cos \alpha +\cos \beta =a}\) i \(\displaystyle{ \sin \alpha +\sin \beta =b}\) Znajdź \(\displaystyle{ \cos( \alpha - \beta )}\) (w zależności od a i b, wszystko na wzorach)
Moni_94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 17 cze 2012, o 14:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Chełm
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 11 razy

Znajdź cos(x-y)

Post autor: Moni_94 »

Podnieś oba równania stronami do kwadratu
malinko13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 3 mar 2012, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 14 razy

Znajdź cos(x-y)

Post autor: malinko13 »

Udało się. Dzięki!
ODPOWIEDZ