Witam.
Mam narysować wykres funkcji \(\displaystyle{ f \left( x \right) =4 \sin x\left| \cos x\right| \wedge x \in \left\langle -2 \pi ;2 \pi \right\rangle}\)
Przekształciłem to na:
\(\displaystyle{ f \left( x \right) =2\sin 2x}\) dla \(\displaystyle{ \cos x \in \left( 0;1\rangle}\)
oraz
\(\displaystyle{ -2\sin 2x}\) dla \(\displaystyle{ \cos x \in \langle -1;0\rangle}\)
Jednak dalej nie wiem co zrobić. W jaki sposób mam to narysować? Mógłby ktoś to wpisać do jakiegoś programu rysującego wykresy i wrzucić linka?
Pozdrawiam
Wykres funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 662
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 154 razy
Wykres funkcji
Ostatnio zmieniony 18 lis 2012, o 19:56 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 662
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 154 razy
Wykres funkcji
Dzięki. W jaki sposób mógłbym narysować taki wykres? Masz go z jakiejś internetowej strony, czy jakiś program? Jeśli stronka, lub darmowy program to prosiłbym o nazwę.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wykres funkcji
Program na GeoGebra.
Jest bezpłatny i po polsku.
Tutaj możesz go przetestować:
Stąd pobrać:
lub
http://www.geogebra.org/cms/en/installers
A tutaj są wskazówki:
http://sites.google.com/site/geogebras/home
Po wykonaniu rysunku mozna go zapisać jako np .png.-- dzisiaj, o 19:53 --Tutaj tez możesz sobie narysować wykres:
http://www.wykresyfunkcji.pl/index.php
w okienko wpisz
zakres od
\(\displaystyle{ -6.28}\) do \(\displaystyle{ 6.28}\)
Jest bezpłatny i po polsku.
Tutaj możesz go przetestować:
Stąd pobrać:
lub
http://www.geogebra.org/cms/en/installers
A tutaj są wskazówki:
http://sites.google.com/site/geogebras/home
Po wykonaniu rysunku mozna go zapisać jako np .png.-- dzisiaj, o 19:53 --Tutaj tez możesz sobie narysować wykres:
http://www.wykresyfunkcji.pl/index.php
w okienko wpisz
Kod: Zaznacz cały
4 *sin(x)*abs(cos(x))
\(\displaystyle{ -6.28}\) do \(\displaystyle{ 6.28}\)