Wykaż że :
\(\displaystyle{ \cos x+\cos 2x+...+\cos nx=\frac{\sin \left( \frac{nx}{2} \right) \cos \left( \frac{ \left( n+1 \right) x}{2} \right) }{\sin \left( \frac{x}{2} \right) }}\)
posługując się wzorem
\(\displaystyle{ \frac{ e^{ix} + e^{-ix} }{2}=\cos x}\)
Lewą stronę przekształciłem do postaci
\(\displaystyle{ \frac{\cos x-\cos \left( n+1 \right) x+\cos nx-1}{2 \left( 1-\cos x \right) }}\)
Co teraz z tym zrobić? Probówałem z cosinusa sumy kątów, próbowałem jedynki rozpisywać na \(\displaystyle{ \cos 0}\) i z różnicy cosinusów ale sie zapętlałem w pewnej chwili. A może to przekształcenie już jest złe?
Wykaż że suma cos nx =...
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
Wykaż że suma cos nx =...
Ostatnio zmieniony 17 lis 2012, o 20:00 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 2 gru 2010, o 10:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: koszalin
- Pomógł: 1 raz
Wykaż że suma cos nx =...
Spróbuj może indukcyjnie, dla II kroku indukcyjnego skorzystaj z wzoru na cosinus sumy kątów oraz podwojonego kąta cosinus i sinus
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Wykaż że suma cos nx =...
Spróbuj z różnicy cosinusów dwa środkowe wyrazy, a \(\displaystyle{ \cos x}\) rozpisz ze wzoru na podwojony kąt, by dostać sinus połówki.
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
Wykaż że suma cos nx =...
Wolałbym właśnie nie z indukcji, tylko z wzorów
po użyciu zaproponowanych wzorów mam coś takiego
\(\displaystyle{ \frac{-\sin \frac{x}{2}-\cos \frac{2nx+x}{2} }{2\sin \frac{x}{2} }}\)
Dół zaczyna wyglądać tak jak miał wyglądać, natomiast góra nie do końca... co tam zrobić? Rozpisywanie cosinusa sumy kątów tylko zwiększa mi ilość wyrazów, więc sie nie nadaje chyba.
EDIT: Znalazłem w pewnej książce identyczne zadanie z dopiskiem, żeby skorzystać ze wzoru de Moivre'a. W sumie pasowałoby mi to bo właśnie przerabiam zespolone, ale nie mam za bardzo pomysłu na to. Pomoże ktoś?
po użyciu zaproponowanych wzorów mam coś takiego
\(\displaystyle{ \frac{-\sin \frac{x}{2}-\cos \frac{2nx+x}{2} }{2\sin \frac{x}{2} }}\)
Dół zaczyna wyglądać tak jak miał wyglądać, natomiast góra nie do końca... co tam zrobić? Rozpisywanie cosinusa sumy kątów tylko zwiększa mi ilość wyrazów, więc sie nie nadaje chyba.
EDIT: Znalazłem w pewnej książce identyczne zadanie z dopiskiem, żeby skorzystać ze wzoru de Moivre'a. W sumie pasowałoby mi to bo właśnie przerabiam zespolone, ale nie mam za bardzo pomysłu na to. Pomoże ktoś?
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Wykaż że suma cos nx =...
Tylko zastanawia mnie, skąd we wzorze na różnicę cosinusów mógł pojawić Ci się cosinus? Przecież tam jest iloczyn dwóch sinusów.
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
Wykaż że suma cos nx =...
Oczywiście, źle spojrzałem
\(\displaystyle{ \frac{-\sin \frac{x}{2}-\sin \frac{2nx+x}{2} }{2\sin \frac{x}{2} }}\)
Doszedłem do \(\displaystyle{ \frac{-2 \sin^2 \frac{x}{2} sin \frac{x}{2} - \sin xcos \frac{x}{2} }{2\sin \frac{x}{2} }}\)
I znów stop, co teraz?
\(\displaystyle{ \frac{-\sin \frac{x}{2}-\sin \frac{2nx+x}{2} }{2\sin \frac{x}{2} }}\)
Doszedłem do \(\displaystyle{ \frac{-2 \sin^2 \frac{x}{2} sin \frac{x}{2} - \sin xcos \frac{x}{2} }{2\sin \frac{x}{2} }}\)
I znów stop, co teraz?
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Wykaż że suma cos nx =...
Mój Boże, jak Ty to zrobiłeś? Albo nie, nie chcę wiedzieć. Skorzystaj ze wzoru na sumę sinusów i powinno wyjść to, co potrzebujesz.