oblicz sin, jeśli tg=

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
malinko13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 3 mar 2012, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 14 razy

oblicz sin, jeśli tg=

Post autor: malinko13 »

Oblicz \(\displaystyle{ \sin \alpha + \frac{7 \pi }{4}}\) jeśli \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{3}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 17 lis 2012, o 15:58 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

oblicz sin, jeśli tg=

Post autor: Vardamir »

\(\displaystyle{ \tg \alpha =\frac{\sin \alpha}{\cos \alpha }}\)

I do tego cosinusa przedstaw jako sinus z jedynki trygonometrycznej.
malinko13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 3 mar 2012, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 14 razy

oblicz sin, jeśli tg=

Post autor: malinko13 »

Hm...
Zatem wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha }{ \sqrt{1-\sin^{2} } }}\)
I nadal nie wiem jak to połączyć z tym co mam obliczyć.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

oblicz sin, jeśli tg=

Post autor: wujomaro »

\(\displaystyle{ \tg \alpha= \frac{\sin \alpha}{ \cos \alpha} \Rightarrow \sin \alpha= \tg \alpha \cdot \cos \alpha}\)

I teraz wstawiamy do jedynki trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ \sin^{2}x+ \cos^{2}x=1}\)
Zamias sinusa wstaw iloczyn tangensa i cosinusa.
Pozdrawiam!
malinko13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 3 mar 2012, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 14 razy

oblicz sin, jeśli tg=

Post autor: malinko13 »

Wstawiłam. I wyliczyłam \(\displaystyle{ \cos \alpha}\), ale do rozwiązania się nie zbliżyłam.
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

oblicz sin, jeśli tg=

Post autor: loitzl9006 »

Jeżeli masz już obliczony cosinus, to sinusa znajdziesz, podstawiając obliczonego cosinusa do jedynki trygonometrycznej.
Tak w ogóle to trochę naokoło to wyszło, prościej byłoby wyliczyć od razu \(\displaystyle{ \sin \alpha}\):

\(\displaystyle{ \cos \alpha= \tg \alpha \cdot \sin \alpha \\ \\ \cos \alpha= \blue \frac32 \cdot \sin \alpha \black \\ \\ \sin^2 x + \cos ^2x =1 \\ \\ \sin^2 x + \blue \left( \frac32 \cdot \sin \alpha \right)^{2} \black =1}\)

Z tego równania wyznaczysz \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) i masz odpowiedź (a w zasadzie dwie odpowiedzi).
malinko13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 3 mar 2012, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 14 razy

oblicz sin, jeśli tg=

Post autor: malinko13 »

Ale \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) to nie jest \(\displaystyle{ \tg \alpha \sin \alpha}\) tylko iloraz sinusa i tangensa ;]


Hm... wyszło mi, że \(\displaystyle{ \sin \alpha = \sqrt{ \frac{5}{3} }}\) I teraz nie wiem właściwie ani ile wynosi samo\(\displaystyle{ \alpha}\), ani to \(\displaystyle{ \sin2 \alpha + \frac{7 \pi }{4}}\)

Gdzie robię błąd? ;]
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

oblicz sin, jeśli tg=

Post autor: loitzl9006 »

Ale \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) to nie jest \(\displaystyle{ \tg \alpha \sin \alpha}\) tylko iloraz sinusa i tangensa ;]
Oczywiście głupotę walnąłem.

Ale coś Ci ten sinus za duży (większy od \(\displaystyle{ 1}\) wychodzi).

Ja proponuję tak:

\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{2}{3} \sin \alpha \\ \\ \sin^2 \alpha + \cos^2 \alpha =1 \\ \\ \sin^2 \alpha + \frac{4}{9} \sin^2 \alpha =1}\)

i dalej sobie już chyba dokończysz, powinno wyjść

\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{3}{ \sqrt{13} } \ \ \ \mbox{lub} \ \ \ \sin \alpha =- \frac{3}{ \sqrt{13} }}\)

A jak znasz \(\displaystyle{ \sin \alpha , \ \cos \alpha}\) to już możesz użyć wzoru na sinus \(\displaystyle{ 2 \alpha}\).

Samego \(\displaystyle{ \alpha}\) dokładnie nie wyznaczysz, bo sinus nie wychodzi "ładny".
Gdzie robię błąd? ;]
Stawiam na błędne podniesienie do kwadratu równania \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{2}{3} \sin \alpha}\).
malinko13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 3 mar 2012, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 14 razy

oblicz sin, jeśli tg=

Post autor: malinko13 »

Hm... Niby wszystko jest, ale:
Czy \(\displaystyle{ \sin2 \alpha + \frac{7 \pi }{4}}\) to to samo co \(\displaystyle{ \sin2 \alpha + \sin \frac{7 \pi }{4}}\)?

A jeśli nie, to jak to inaczej rozwiązać?
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

oblicz sin, jeśli tg=

Post autor: Vardamir »

malinko13 pisze:Hm... Niby wszystko jest, ale:
Czy \(\displaystyle{ \sin2 \alpha + \frac{7 \pi }{4}}\) to to samo co \(\displaystyle{ \sin2 \alpha + \sin \frac{7 \pi }{4}}\)?

A jeśli nie, to jak to inaczej rozwiązać?
Zaraz, to co my w końcu mamy liczyć? Wartość tego wyrażenia, kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) dla \(\displaystyle{ \sin2 \alpha + \frac{7 \pi }{4}}\) czy kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) dla \(\displaystyle{ \sin \alpha + \frac{7 \pi }{4}}\)

Przy czym te dwa ostatnie nie są możliwe bo to nie jest równanie. Nie wiem jak reszta, ale ja się zgubiłem.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

oblicz sin, jeśli tg=

Post autor: anna_ »

W tym pierwszym poście nie powinno czasem być:
\(\displaystyle{ \sin \left( \alpha + \frac{7 \pi }{4}\right)}\) ?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

oblicz sin, jeśli tg=

Post autor: wujomaro »

No właśnie?

Bo zapis \(\displaystyle{ \sin \alpha + \frac{7 \pi}{4}}\) nie ma sensu...

Pozdrawiam!
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

oblicz sin, jeśli tg=

Post autor: loitzl9006 »

Zaś aby policzyć wartość \(\displaystyle{ \sin\left( \frac{7\pi}{4} \right)}\) to zapisz:
\(\displaystyle{ \sin \frac{7 \pi }{4} = \sin\left( 2 \pi - \frac{1}{4} \pi \right)}\)

i wykorzystaj odpowiedni wzór redukcyjny (jesteś w IV ćwiartce - sinus ujemny).
Nie wiem jak reszta, ale ja się zgubiłem.
Też
ODPOWIEDZ