Rozwiązanie nierównosci problem...
-
- Użytkownik
- Posty: 513
- Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 6 razy
Rozwiązanie nierównosci problem...
Witam. prosze o pomoc "rozwiąż nierownosc \(\displaystyle{ \frac{\sin 2x}{1+\cos x} >0}\) dla \(\displaystyle{ x \in \left\langle 0;2 \pi \right\rangle}\)
Ostatnio zmieniony 15 lis 2012, o 20:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozwiązanie nierównosci problem...
Dziedzina i pomnóż przez kwadrat mianownika.[edit] Nie mianownik ędzie dodatni - więc p[rzez niego.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2012, o 19:21 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Rozwiązanie nierównosci problem...
z założenia \(\displaystyle{ \cos x \not= 1}\) (wtedy mielibyśmy dzielenie przez \(\displaystyle{ 0}\), taki \(\displaystyle{ x}\) wypada z dziedziny), zatem mianownik jest zawsze dodatni, zatem co musi być spełnione, żeby cały ułamek był dodatni?
-
- Użytkownik
- Posty: 513
- Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 6 razy
Rozwiązanie nierównosci problem...
skad wiesz ze \(\displaystyle{ 1+\cos x}\) nie jest wartoscia ujemna?
Ostatnio zmieniony 15 lis 2012, o 20:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Rozwiązanie nierównosci problem...
tak, też chciałem napisać to, ja móiłem, mianownik nierówny \(\displaystyle{ 0}\) , zatem \(\displaystyle{ \cos x\not= {\red -}1}\) , a nie, jak napisałem, \(\displaystyle{ +1}\) .
Pozdrawiam
Pozdrawiam