Obliczanie pewnego wyrazenia...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

Obliczanie pewnego wyrazenia...

Post autor: infeq »

Witam. Mam za zadanie obliczyć takie wyrażenie \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{\cos ( \pi + \alpha )+1}{\sin (\frac{ \pi }{2} + \alpha)+1 } }}\) i mam z tym problem, proszę o pomoc... I drugie pytanie czy w takim wypadku, trzeba robić założenia?
Ostatnio zmieniony 15 lis 2012, o 16:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Obliczanie pewnego wyrazenia...

Post autor: anna_ »

A trez podaj dokładną treść polecenia, bo obliczyć takie wyrażenie nie ma sensu
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

Obliczanie pewnego wyrazenia...

Post autor: infeq »

Dokładna treść to "Obliczyć: " wynik końcowy ma wyjść \(\displaystyle{ |tg \frac{ \alpha }{2} |}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Obliczanie pewnego wyrazenia...

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{\cos ( \pi + \alpha )+1}{\sin (\frac{ \pi }{2} + \alpha)+1 } }= \sqrt{ \frac{-\cos \alpha+1}{\cos\alpha+1} }= \sqrt{ \frac{1-\cos \alpha}{1+\cos\alpha} }= \sqrt{ \frac{(1-\cos \alpha)(1-\cos \alpha)}{(1+\cos\alpha )(1-\cos \alpha)}=...}\)
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

Obliczanie pewnego wyrazenia...

Post autor: infeq »

Ok. Wiem już. Dzięki. A założenia trzeba jakies?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Obliczanie pewnego wyrazenia...

Post autor: anna_ »

Według mnie nie trzeba.
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

Obliczanie pewnego wyrazenia...

Post autor: 777Lolek »

Jak to nie trzeba? ;o
pierwiastkowana liczba nieujemna, mianownik nierówny \(\displaystyle{ 0}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Obliczanie pewnego wyrazenia...

Post autor: anna_ »

Treść to "oblicz" nie ma tam "i podaj potrzebne założenia"
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

Obliczanie pewnego wyrazenia...

Post autor: 777Lolek »

Jeżeli na maturze dostajesz polecenie "oblicz" w jakimś zadaniu trygonometrycznym, to za brak dziedziny odejmują Ci punkty.
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

Obliczanie pewnego wyrazenia...

Post autor: infeq »

Dalej nie wiem jak dojść do wyniku... pomocy!
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Obliczanie pewnego wyrazenia...

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{(1-\cos \alpha)^2}{1-\cos^2\alpha }}= \sqrt{ \frac{(1-\cos \alpha)^2}{\sin^2\alpha } } =\left| \tg{ \frac{\alpha}{2} }\right|}\)
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

Obliczanie pewnego wyrazenia...

Post autor: infeq »

Skąd się wziął ten ostateczny wynik? \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{(1-\cos \alpha)^2}{\sin^2\alpha } } =\left| \tg{ \frac{\alpha}{2} }\right|}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Obliczanie pewnego wyrazenia...

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{(1-\cos \alpha)^2}{\sin^2\alpha } } = \sqrt{\left( \frac{1-\cos \alpha}{\sin\alpha} \right) ^2} = \sqrt{\tg^2{ \frac{\alpha}{2} }}= \left| \tg{ \frac{\alpha}{2} }\right|}\)
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

Obliczanie pewnego wyrazenia...

Post autor: infeq »

\(\displaystyle{ \sqrt{\left( \frac{1-\cos \alpha}{\sin\alpha} \right) ^2} = \sqrt{\tg^2{ \frac{\alpha}{2} }}}\) To jakiś wzór jest?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Obliczanie pewnego wyrazenia...

Post autor: anna_ »

Jest wzór:
\(\displaystyle{ \tg{ \frac{\alpha}{2} }= \frac{1-\cos \alpha}{\sin\alpha}}\)
ODPOWIEDZ