Uzasadnij tożsamość trygonometryczną.
-
- Użytkownik
- Posty: 222
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 1 raz
Uzasadnij tożsamość trygonometryczną.
Witam.
Proszę o sprawdzenie poprawności rozwiązania.
\(\displaystyle{ \sin ^{4} \alpha +\cos ^{4} \alpha =1- \frac{1}{2}\sin ^{2}2 \alpha}\)
\(\displaystyle{ \left(\sin ^{2} \alpha +\cos ^{2} \alpha \right)\left(\sin ^{2} \alpha +\cos ^{2} \alpha \right)-2\sin ^{2} \alpha \cos ^{2} \alpha=1- \frac{1}{2}\left( 4\sin ^{2} \alpha \cos ^{2} \alpha\right)}\)
\(\displaystyle{ 1-2\sin ^{2} \alpha \cos ^{2} \alpha =1-2\sin ^{2} \alpha \cos ^{2} \alpha}\)
Proszę o sprawdzenie poprawności rozwiązania.
\(\displaystyle{ \sin ^{4} \alpha +\cos ^{4} \alpha =1- \frac{1}{2}\sin ^{2}2 \alpha}\)
\(\displaystyle{ \left(\sin ^{2} \alpha +\cos ^{2} \alpha \right)\left(\sin ^{2} \alpha +\cos ^{2} \alpha \right)-2\sin ^{2} \alpha \cos ^{2} \alpha=1- \frac{1}{2}\left( 4\sin ^{2} \alpha \cos ^{2} \alpha\right)}\)
\(\displaystyle{ 1-2\sin ^{2} \alpha \cos ^{2} \alpha =1-2\sin ^{2} \alpha \cos ^{2} \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 15 lis 2012, o 12:58 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Przed jednym cosinusem zapomniałeś "\".
Powód: Poprawa wiadomości. Przed jednym cosinusem zapomniałeś "\".
-
- Użytkownik
- Posty: 222
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 1 raz
Uzasadnij tożsamość trygonometryczną.
A ten przykład.
\(\displaystyle{ \sin ^{4} \alpha -\cos ^{4} \alpha = \sin ^{2} \alpha -\cos ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ \left( \sin ^{2} \alpha -\cos ^{2} \alpha\right) \left( \sin ^{2} \alpha +\cos ^{2} \alpha\right)=\sin ^{2} \alpha -\cos ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha -\cos ^{2} \alpha=\sin ^{2} \alpha -\cos ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{4} \alpha -\cos ^{4} \alpha = \sin ^{2} \alpha -\cos ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ \left( \sin ^{2} \alpha -\cos ^{2} \alpha\right) \left( \sin ^{2} \alpha +\cos ^{2} \alpha\right)=\sin ^{2} \alpha -\cos ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha -\cos ^{2} \alpha=\sin ^{2} \alpha -\cos ^{2} \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 222
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 1 raz
Uzasadnij tożsamość trygonometryczną.
A teraz mam rozwiązać równanie trygonometryczne.
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha +\cos \alpha \sin \alpha =0}\)
i nie wiem, co zrobić z tym cosinusem i sinusem ?
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha +\cos \alpha \sin \alpha =0}\)
i nie wiem, co zrobić z tym cosinusem i sinusem ?
-
- Użytkownik
- Posty: 222
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 1 raz
Uzasadnij tożsamość trygonometryczną.
tak tak już sobie poradziłem.
\(\displaystyle{ \sin \alpha \left( \sin \alpha +\cos \alpha \right)=0
\Rightarrow}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha =0 \Rightarrow x=k \pi \vee \sin \alpha +\cos \alpha=0 \Rightarrow}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha =\cos\left( \frac{ \pi }{2}- \alpha \right)}\)
ale teraz już nie wiem co
\(\displaystyle{ \sin \alpha \left( \sin \alpha +\cos \alpha \right)=0
\Rightarrow}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha =0 \Rightarrow x=k \pi \vee \sin \alpha +\cos \alpha=0 \Rightarrow}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha =\cos\left( \frac{ \pi }{2}- \alpha \right)}\)
ale teraz już nie wiem co
Ostatnio zmieniony 15 lis 2012, o 16:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Uzasadnij tożsamość trygonometryczną.
ja bym zostawił sinusa. \(\displaystyle{ \sin\alpha = -\cos\alpha \wedge \sin^2\alpha + \cos^2\alpha = 1 \Rightarrow ?}\)