wyznaczyc cosinus

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
PaniMorrison
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 lis 2012, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: opolskie

wyznaczyc cosinus

Post autor: PaniMorrison »

Witam, nie mam zbyt mocnych podstaw z trygonometrii.
Chodzi mi o sposób rozwiązania tego zadania, nie mam pojęcia jak na to właściwie spojrzeć..
Oczywiście trzeba wyznaczyć \(\displaystyle{ x}\).

\(\displaystyle{ 5 \cdot x=\cos (x)}\)
Ostatnio zmieniony 14 lis 2012, o 21:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznaczyc cosinus

Post autor: piasek101 »

Dokładnie (raczej) nie wyznaczysz.
PaniMorrison
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 lis 2012, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: opolskie

wyznaczyc cosinus

Post autor: PaniMorrison »

A niedokładnie?
Mam wrażenie że nie do końca rozumiem idee trygonometrii..
Znam wykresy funkcji, ten stosunek boków i kąta w trójkącie.. Ale jak to zrobić dla liczb?
Domyślam się, że szukany \(\displaystyle{ x}\) należy od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ 1}\). Ale myli mnie trochę fakt, że \(\displaystyle{ x}\) występuje dwa razy..
Jak obliczyć chociaż wartość \(\displaystyle{ x}\) w przybliżeniu?
Ostatnio zmieniony 14 lis 2012, o 21:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli matematycznych. Błąd ortograficzny: niedokładnie.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznaczyc cosinus

Post autor: piasek101 »

To podaj skąd to masz, bo myślałem, że to studenckie (nie zawsze wiek usera jest prawdziwy).
PaniMorrison
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 lis 2012, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: opolskie

wyznaczyc cosinus

Post autor: PaniMorrison »

Podobny przykład znalazłam na jakiejś stronie, nie znam rozwiązania, zastanawiam się tylko jak się rozwiązuje takie rzeczy.
Wartość \(\displaystyle{ \cos (x)}\) można chyba wyczytać z wykresu, ale to tylko chyba te większe wartości.
To przybliżenie, na które jest cała tabela musi się skądś brać.
Poza tym jeśli \(\displaystyle{ x}\) z lewej strony pomnoży się o cokolwiek.. to już w ogóle nic nie wiem;/
Ostatnio zmieniony 14 lis 2012, o 21:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznaczyc cosinus

Post autor: piasek101 »

To nie jest elementarne równanie, więc można rozwiązać metodami dającymi przybliżony wynik; albo kompa zatrudnić.
PaniMorrison
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 lis 2012, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: opolskie

wyznaczyc cosinus

Post autor: PaniMorrison »

A skąd się wzięła ta tabela z przybliżeniami dla \(\displaystyle{ sin(x)}\) i \(\displaystyle{ cos(x)}\)? Chyba nie z wykresu? To byłoby niedokładne.. Można za pomocą prostych, tzn zrozumiałych dla mnie obliczeń wyznaczyć takie przybliżenie?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznaczyc cosinus

Post autor: piasek101 »

To wrzuć w kompa :
ODPOWIEDZ