Kąt rozwarty równoległoboku ma 105 stopni. Dłuższa przekątna AC dzieli kąt ostry równoległoboku w stosunku 3:2. Odległość wierzchołków B i D od przekątnej AC jest równa 5 cm. Oblicz obwód tego równoległoboku.
Doszedłem do pewnego momentu i nie wiem jak dalej zrobić.
\(\displaystyle{ x=5}\)
\(\displaystyle{ \alpha =105 ^{\circ}}\)
Obliczyłem te dwa inne kąty i wyszło mi \(\displaystyle{ 30^{\circ}}\) oraz \(\displaystyle{ 45 ^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \tg 30 ^{\circ}= \frac{x}{\left| AB\right| }}\)
\(\displaystyle{ \left| AB\right| =15 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \left| DC\right| =\left| AB\right|}\)
I teraz nie wiem jak wyliczyć długość krótszego boku
Funkcje trygonometryczne-obliczyć obwód równoległoboku.
-
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
Funkcje trygonometryczne-obliczyć obwód równoległoboku.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2012, o 20:33 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tangens to \tg, symbol stopnia to \circ.
Powód: Tangens to \tg, symbol stopnia to \circ.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Funkcje trygonometryczne-obliczyć obwód równoległoboku.
Rysunek w załączniku.
Trzeba obliczyć kąt \(\displaystyle{ 2 \alpha}\) i \(\displaystyle{ 3 \alpha}\). (wyliczone prawidłowo.)
Aby obliczyć długości boków \(\displaystyle{ AD}\) i \(\displaystyle{ DC}\) działaj funkcjami trygonometrycznymi. Popatrz na trójkąty \(\displaystyle{ DEC}\) i \(\displaystyle{ AED}\). Jakie mają kąty? Jak więc to wykorzystamy?
Pozdrawiam!
Trzeba obliczyć kąt \(\displaystyle{ 2 \alpha}\) i \(\displaystyle{ 3 \alpha}\). (wyliczone prawidłowo.)
Aby obliczyć długości boków \(\displaystyle{ AD}\) i \(\displaystyle{ DC}\) działaj funkcjami trygonometrycznymi. Popatrz na trójkąty \(\displaystyle{ DEC}\) i \(\displaystyle{ AED}\). Jakie mają kąty? Jak więc to wykorzystamy?
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
Funkcje trygonometryczne-obliczyć obwód równoległoboku.
Ok już wiem. Źle narysowałem tą odległość od przekątnej. Teraz to jest proste. Dzięki za pomoc