Kąt alpha jest ostry
-
- Użytkownik
- Posty: 433
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 57 razy
Kąt alpha jest ostry
Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest ostry :
a) \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{1}{4}}\) Oblicz \(\displaystyle{ 3+2\tg ^{2} \alpha}\)
Ostatnie na dzisiaj, jak się za to zabrać ?
a) \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{1}{4}}\) Oblicz \(\displaystyle{ 3+2\tg ^{2} \alpha}\)
Ostatnie na dzisiaj, jak się za to zabrać ?
Ostatnio zmieniony 13 lis 2012, o 23:37 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Kąt alpha jest ostry
Policz \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) potem \(\displaystyle{ \tg\alpha}\) i podstaw do tego z zadania
-- dzisiaj, o 23:03 --
lub:
\(\displaystyle{ 3+2 \tg ^{2} \alpha=3+ 2\frac{\sin^2\alpha}{\cos^2\alpha}=3+ 2\frac{\sin^2\alpha}{1-\sin^2\alpha}}\)
-- dzisiaj, o 23:03 --
lub:
\(\displaystyle{ 3+2 \tg ^{2} \alpha=3+ 2\frac{\sin^2\alpha}{\cos^2\alpha}=3+ 2\frac{\sin^2\alpha}{1-\sin^2\alpha}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 433
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 57 razy
Kąt alpha jest ostry
Dobrze policzyłem ?
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{1}{4}}\) Oblicz \(\displaystyle{ 3+2\tg ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{ \sqrt{15} }{4}}\)
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{ \sqrt{5} }{15}}\)
\(\displaystyle{ 3+2\tg ^{2} \alpha =3+2(\frac{ \sqrt{5} }{15})^{2} = 3 \frac{2}{45}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{1}{4}}\) Oblicz \(\displaystyle{ 3+2\tg ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{ \sqrt{15} }{4}}\)
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{ \sqrt{5} }{15}}\)
\(\displaystyle{ 3+2\tg ^{2} \alpha =3+2(\frac{ \sqrt{5} }{15})^{2} = 3 \frac{2}{45}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 433
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 57 razy
Kąt alpha jest ostry
krótszy jest, ale pewnie narobię milion błędów. I mogę go wykorzystać tylko do tego przykładu.
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{ \sqrt{15} }{15}}\)
\(\displaystyle{ 3+2\tg ^{2} \alpha =3+2(\frac{ \sqrt{15} }{15})^{2} = 3 \frac{2}{15}}\)
Teraz dobrze ?
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{ \sqrt{15} }{15}}\)
\(\displaystyle{ 3+2\tg ^{2} \alpha =3+2(\frac{ \sqrt{15} }{15})^{2} = 3 \frac{2}{15}}\)
Teraz dobrze ?
-
- Użytkownik
- Posty: 433
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 57 razy
Kąt alpha jest ostry
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{4}{3}}\) Oblicz \(\displaystyle{ \sin \alpha + \cos \alpha}\)
Jak obliczyć sinusa albo cosinusa ?
Jak obliczyć sinusa albo cosinusa ?
-
- Użytkownik
- Posty: 433
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 57 razy
Kąt alpha jest ostry
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} = \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha=1}\)
taki układ ?
\(\displaystyle{ \sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha=1}\)
taki układ ?
-
- Użytkownik
- Posty: 433
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 57 razy
Kąt alpha jest ostry
No obliczę bo co za problem sinusa wyliczyć i dodać. Dzięki
dla \(\displaystyle{ \ctg\alpha}\) liczę tak samo z ukłądu tylko ,że cos przez sinusa.
dla \(\displaystyle{ \ctg\alpha}\) liczę tak samo z ukłądu tylko ,że cos przez sinusa.