wyznaczanie ekstremum

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 420
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

wyznaczanie ekstremum

Post autor: Damieux »

Wyznaczyc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{1-\tg x}+ \sqrt{1+\tg x}}\)
Ostatnio zmieniony 13 lis 2012, o 23:32 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

wyznaczanie ekstremum

Post autor: cosinus90 »

Najpierw dziedzina. Potem pierwsza pochodna i standardowa procedura.
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 420
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

wyznaczanie ekstremum

Post autor: Damieux »

nie czaje bazy, jakby mi ktos mogl podac rozwiazanie...
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

wyznaczanie ekstremum

Post autor: cosinus90 »

To forum nie jest od rozwiązywania zadań, tylko od pomagania. Powiedziałem co masz zrobić - nie licz na to, że ktoś Ci da gotowca.
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 420
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

wyznaczanie ekstremum

Post autor: Damieux »

to tak: dziedzina bedzie:
\(\displaystyle{ 1-tgx \ge 0}\) lub \(\displaystyle{ 1+tgx \ge 0}\) tak?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

wyznaczanie ekstremum

Post autor: cosinus90 »

Tak, i jeszcze dziedzina funkcji tangens.
ODPOWIEDZ