Okrąg wpisany w romb.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 16:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: tu
Okrąg wpisany w romb.
W romb o boki 6 i kącie ostrym o mierze \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\) rad wpisano okrąg . Oblicz pole czworokąta , którego wierzchołki są punktami styczności okręgu z bokami rombu.
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
Okrąg wpisany w romb.
Ten czworokąt to prostokąt, którego przekątne krzyżują się pod kątem \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\),
a ich długość to odległość między przeciwległymi bokami rombu \(\displaystyle{ =6\cdot\sin\frac{\pi}{3}}\)
więc pole tego prostokąta
\(\displaystyle{ P=\frac12\cdot \left( 6\cdot\sin\frac{\pi}{3}\right)^2\cdot\sin\frac{\pi}{3}}\)
a ich długość to odległość między przeciwległymi bokami rombu \(\displaystyle{ =6\cdot\sin\frac{\pi}{3}}\)
więc pole tego prostokąta
\(\displaystyle{ P=\frac12\cdot \left( 6\cdot\sin\frac{\pi}{3}\right)^2\cdot\sin\frac{\pi}{3}}\)