Kąt rozwarty z danym tangensem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Asiastar997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 mar 2012, o 16:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu

Kąt rozwarty z danym tangensem

Post autor: Asiastar997 »

Jeżeli \(\displaystyle{ \tg \alpha = -0,2}\) i \(\displaystyle{ \frac{\pi }{2} <\alpha <\pi}\) to:

a: \(\displaystyle{ \ctg \alpha = 0,2}\)
b: \(\displaystyle{ \ctg \alpha = 5}\)
c: \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{ \sqrt{26} }{26}}\)
d: \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{5 \sqrt{26} }{26}}\)
Ostatnio zmieniony 13 lis 2012, o 21:07 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj pomiędzy [latex] a [/latex]. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Kąt rozwarty z danym tangensem

Post autor: loitzl9006 »

\(\displaystyle{ \ctg \alpha = \frac{1}{\tg \alpha }}\) zatem a i b odpadają.

Teraz wykorzystaj \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }}\) do wyznaczenia zależności między cosinusem a sinusem, a potem wstaw tę zależność do \(\displaystyle{ \sin^2 \alpha +\cos^2 \alpha =1}\) tak, by wyliczyć sinusa.
Asiastar997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 mar 2012, o 16:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu

Kąt rozwarty z danym tangensem

Post autor: Asiastar997 »

A mogłabym prosić o obliczenia ? Bo nadal nie rozumiem
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Kąt rozwarty z danym tangensem

Post autor: loitzl9006 »

Z mojej strony będą (tylko) wskazówki, a Ty będziesz rozwiązywać.

\(\displaystyle{ -0.2 = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }}\)

Wyznacz z tego \(\displaystyle{ \cos \alpha}\)
Asiastar997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 mar 2012, o 16:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu

Kąt rozwarty z danym tangensem

Post autor: Asiastar997 »

\(\displaystyle{ - \frac{\sin \alpha }{0,2}=\cos \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 13 lis 2012, o 23:41 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Kąt rozwarty z danym tangensem

Post autor: wujomaro »

Można wyznaczyć cotangens z jedynki, \(\displaystyle{ \tg x \cdot \ctg x=1}\), a potem rozwiązać ukłąd równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \tg \alpha= \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} \\ \ctg \alpha= \frac{\cos \alpha}{\sin \alpha} \end{cases}}\)
Pozdrawiam!
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Kąt rozwarty z danym tangensem

Post autor: loitzl9006 »

\(\displaystyle{ - \frac{sin \alpha }{0,2}=cos \alpha}\)
Ok. Teraz wstaw obliczonego cosinusa do równania \(\displaystyle{ \sin^2 \alpha +\cos^2 \alpha =1}\). Dostaniesz w efekcie równanie kwadratowe z niewiadomą \(\displaystyle{ \sin \alpha}\).
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Kąt rozwarty z danym tangensem

Post autor: anna_ »

wujomaro pisze:Można wyznaczyć cotangens z jedynki, \(\displaystyle{ \tg x \cdot \ctg x=1}\), a potem rozwiązać ukłąd równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \tg \alpha= \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} \\ \ctg \alpha= \frac{\cos \alpha}{\sin \alpha} \end{cases}}\)
Pozdrawiam!
Chyba z tego nic nie wyjdzie
ODPOWIEDZ