jak narysować tę funkcję?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1406
Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 145 razy

jak narysować tę funkcję?

Post autor: Ser Cubus »

hej,
czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak narysować wykres tej funkcji?

\(\displaystyle{ f(x) = 0,5\pi + 2\arcsin(4x-1)}\)
\(\displaystyle{ 0 \ge x \ge 0,5 \\
-0,5\pi \le y \le 1,5\pi}\)


rysuję \(\displaystyle{ \sin{4(x-0,25)}}\) czyli \(\displaystyle{ \sin{4x}}\) przesunięty o 0,25 w prawo

i co dalej? do odbicia względem osi \(\displaystyle{ X = Y}\) mam wziąć funkcję zawartą w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0 ; 0,5 \right\rangle}\) ?
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

jak narysować tę funkcję?

Post autor: Rogal »

Ale przecież Ty masz narysować funkcję arcus sinus...
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1406
Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 145 razy

jak narysować tę funkcję?

Post autor: Ser Cubus »

racja, zamotałem się z dziedziną i przeciwdziedziną ... czyli w jaki sposób mam to narysować? zrobic wykres arcus sinus, pomnożyć przez 2? (zwiększając przeciwdziedzinę), przesunąć całość o 0,25 i następnie ścisnąć to do pożądanego przedziału (bo mamy 4x)?
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

jak narysować tę funkcję?

Post autor: Rogal »

Chyba najłatwiej najpierw narysować funkcję \(\displaystyle{ 2\arc \sin (4x)}\), a potem przesunąć o wektor.
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1406
Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 145 razy

jak narysować tę funkcję?

Post autor: Ser Cubus »

tzn. 'rozciągnąc przciwdziedzine' i zwężyć czterokrotnie wykres?
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

jak narysować tę funkcję?

Post autor: Rogal »

Zgadza się.
ODPOWIEDZ