Obliczanie wartości funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
sebciq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 16:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stalowa Wola
Podziękował: 52 razy

Obliczanie wartości funkcji

Post autor: sebciq »

Witam
W jaki sposób mogę obliczyć wartość funkcji np jeśli mam dane że \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{1}{2}}\) to jak bez tablic dojść do wyniku w postaci np \(\displaystyle{ - \frac{2}{3} \pi}\) ? Jest jakiś sposób na proste obliczenie tego?

Pozdrawiam
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Obliczanie wartości funkcji

Post autor: piasek101 »

Analogicznie jak tu :
233864.htm
ODPOWIEDZ