Obliczyć kąt dla zdanych sin i cos

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Hooch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 10 lis 2012, o 13:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Obliczyć kąt dla zdanych sin i cos

Post autor: Hooch »

Witam.

Mam tak

\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = -\frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

Wywnioskowałem iż alpha jest w IV ćwiartce.
Jak obliczyć jaki to jest kąt?
Ostatnio zmieniony 11 lis 2012, o 23:36 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Mala-Mi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 11 mar 2011, o 22:52
Płeć: Kobieta
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

Obliczyć kąt dla zdanych sin i cos

Post autor: Mala-Mi »

Spójrz na wykresy funkcji trygonometrycznych, zauważ dla jakich argumentów funkcja przyjmuje określoną wartość. Jeśli nie masz w zadaniu ograniczeń typu dziedzina, musisz wykorzystać w odpowiedzi symbol \(\displaystyle{ k}\) oznaczający liczbę całkowitą.
Hooch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 10 lis 2012, o 13:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Obliczyć kąt dla zdanych sin i cos

Post autor: Hooch »

A da się to zrobić bez patrzenia na wykres?

To mi służy do wyznaczenia trygonometrycznej wersji liczby zesp.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Obliczyć kąt dla zdanych sin i cos

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ 315^o}\)
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

Obliczyć kąt dla zdanych sin i cos

Post autor: 777Lolek »

akurat wartość \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{\sqrt{2}}{2}}\) jest dobrze znana i w zasadzie tu nie ma liczenia tylko to się wie - ile jest równy cosinus, gdy \(\displaystyle{ \sin \alpha = -\cos \alpha}\).
Więc najlepiej popatrzeć na wykresy i wklepać sobie dla jakich \(\displaystyle{ \alpha}\) sinus/cosinus przyjmuje wartości \(\displaystyle{ \pm\left(\frac{1}{2}, \frac{\sqrt{2}}{2}, \frac{\sqrt{3}}{2}\right)}\) .
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ