Prosilbym o pomoc w rozwiązaniu zadania
W trójkącie ABC mamy dane: \(\displaystyle{ \left| AB\right|=18cm \ tg\left| \angle A\right| = \frac{8}{15} \ cos\left| \angle B\right| =- \frac{3}{5}}\) Oblicz długości boków AC i BC
Mam jeszcze jeden mały problem, myślę że nie ma sensu zakładać osobnego tematu:
Wiedząc, że \(\displaystyle{ \ctg x=3 \ i \ cos x<0}\) Wyznacz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \sin x + \cos x ctg x}\)
Doszedłem do postaci \(\displaystyle{ \sin x + \cos x ctg x = \frac{1}{sin x} \ oraz \ \cos x = 3\sin x}\) i nie mam pojecia co dalej. Z góry dziękuje za pomoc
Oblicz długości boków trójkąta + wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 11 lis 2012, o 12:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 11 wrz 2012, o 11:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 14 razy
Oblicz długości boków trójkąta + wartość wyrażenia
w drugim trzeba stworzyć układ równań \(\displaystyle{ ctg x = \frac{cos x}{sin x}}\) i \(\displaystyle{ sin^2 x + cos^2 x =1}\). Z pierwszego wyznaczasz sinus bądź cosinus i wstawiasz do drugiego.
Pierwsze to twierdzenie sinusów najprawdopodobniej.
Pierwsze to twierdzenie sinusów najprawdopodobniej.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Oblicz długości boków trójkąta + wartość wyrażenia
Policz \(\displaystyle{ \sin \left| \angle A\right|}\) i \(\displaystyle{ \sin \left| \angle B\right|}\)
Powinno wyjść \(\displaystyle{ \sin\left| \angle A\right|= \frac{8}{17}}\) i \(\displaystyle{ \sin\left| \angle B\right|= \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ c=18}\)
\(\displaystyle{ |BC|=a}\)
\(\displaystyle{ |AC|=b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b^2=a^2+18^2-2a \cdot 18 \cdot \left( - \frac{3}{5} \right) \\ \frac{ \frac{8}{17} }{a} = \frac{\frac{4}{5}}{b} \end{cases}}\)
Powinno wyjść \(\displaystyle{ \sin\left| \angle A\right|= \frac{8}{17}}\) i \(\displaystyle{ \sin\left| \angle B\right|= \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ c=18}\)
\(\displaystyle{ |BC|=a}\)
\(\displaystyle{ |AC|=b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b^2=a^2+18^2-2a \cdot 18 \cdot \left( - \frac{3}{5} \right) \\ \frac{ \frac{8}{17} }{a} = \frac{\frac{4}{5}}{b} \end{cases}}\)