własność funkcji- parzystość, nieparzystość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kammil9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 5 maja 2011, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 17 razy

własność funkcji- parzystość, nieparzystość

Post autor: kammil9 »

\(\displaystyle{ f(x)= \sin^{3} x}\) Możecie mi pomóc w określeniu czy jesto to funkcja parzysta lub nieparzysta, Nie potrafię wykonać tego zadania
miodzio1988

własność funkcji- parzystość, nieparzystość

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ f(-x)}\) policz
Ostatnio zmieniony 9 lis 2012, o 12:58 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
kammil9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 5 maja 2011, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 17 razy

własność funkcji- parzystość, nieparzystość

Post autor: kammil9 »

obliczyłem i nie jestem pewny, mi wyszło że funkcja nie jest ani taka ani taka
miodzio1988

własność funkcji- parzystość, nieparzystość

Post autor: miodzio1988 »

pokaż obliczenia
kammil9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 5 maja 2011, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 17 razy

własność funkcji- parzystość, nieparzystość

Post autor: kammil9 »

\(\displaystyle{ f(-x)= \sin ^{3}-x}\) \(\displaystyle{ -f(x)= - \sin ^{3}x}\) nie jest nieparzysta,a ta pierwsza się nie zgadza z f(x) to takze nie jest parzysta. Dobrze?
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

własność funkcji- parzystość, nieparzystość

Post autor: Vardamir »

Funkcja jest parzysta,gdy:

\(\displaystyle{ f(-x)=f(x)}\)

Funkcja jest nieparzysta, gdy:

\(\displaystyle{ f(-x)=-f(x)}\)

W twoim przypadku:

\(\displaystyle{ f(-x)= \sin^{3} (-x) = \sin (-x) \cdot \sin (-x) \cdot \sin (-x) = (-\sin x) \cdot (-\sin x) \cdot (-\sin x) \cdot = - \sin^{3} x = -f(x)}\)

Czyli z powyższego wynika...?
kammil9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 5 maja 2011, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 17 razy

własność funkcji- parzystość, nieparzystość

Post autor: kammil9 »

aha czyli jest to funkcja nieparzysta?
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

własność funkcji- parzystość, nieparzystość

Post autor: loitzl9006 »

zgadza się, funkcja nieparzysta
ODPOWIEDZ