Parzystość lub nieparzystość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kammil9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 5 maja 2011, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 17 razy

Parzystość lub nieparzystość

Post autor: kammil9 »

\(\displaystyle{ f(x)= | \sin x|}\) czy ten sinus jest funkcją parzysta?
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

Parzystość lub nieparzystość

Post autor: Mistrz »

Tak.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Parzystość lub nieparzystość

Post autor: lukasz1804 »

Zauważ, że jeśli funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest nieparzysta, to \(\displaystyle{ |f|}\) jest funkcją parzystą.
kammil9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 5 maja 2011, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 17 razy

Parzystość lub nieparzystość

Post autor: kammil9 »

a nie parzystą nie jest?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Parzystość lub nieparzystość

Post autor: lukasz1804 »

Funkcja sinus jest nieparzysta, bo \(\displaystyle{ \sin(-x)=-\sin x}\) dla każdego \(\displaystyle{ x}\). Zatem \(\displaystyle{ |\sin x|}\) jest funkcją parzystą.
kammil9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 5 maja 2011, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 17 razy

Parzystość lub nieparzystość

Post autor: kammil9 »

Dzięki wielkie -- 9 lis 2012, o 12:07 --a mam pytanko ostatnie, a moduł nie kasuje minusa?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Parzystość lub nieparzystość

Post autor: lukasz1804 »

Jak najbardziej kasuje, i to właśnie jest przyczyną, dla której funkcja \(\displaystyle{ |\sin x|}\) jest parzysta.
kammil9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 5 maja 2011, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 17 razy

Parzystość lub nieparzystość

Post autor: kammil9 »

ok rozumiem jeszcze raz dzięki

-- 9 lis 2012, o 12:34 --
ODPOWIEDZ