Równanie trygometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 5 maja 2011, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kalisz
- Podziękował: 17 razy
Równanie trygometryczne
\(\displaystyle{ \sin 3x= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \tan \frac{x}{2} = \sqrt{3}}\)
Witam mam problem z tym zadaniem , mamy obliczyć nierówność a ja tego nie potrafię, oraz przedstawić na wykresie.
Czy możecie mi pomóc?
\(\displaystyle{ \tan \frac{x}{2} = \sqrt{3}}\)
Witam mam problem z tym zadaniem , mamy obliczyć nierówność a ja tego nie potrafię, oraz przedstawić na wykresie.
Czy możecie mi pomóc?
Ostatnio zmieniony 9 lis 2012, o 10:32 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 5 maja 2011, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kalisz
- Podziękował: 17 razy
Równanie trygometryczne
Wybacz źle podyktowałem zadanie. Rozwiązać równania i nierówności trygometryczne.
Myślałem że to były nierówności
Myślałem że to były nierówności
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Równanie trygometryczne
Jeśli dopiero zaczynasz się tego uczyć to w pierwszym podstaw sobie \(\displaystyle{ t=3x}\). Bo rozumiem, że to jest problem w tym zadaniu.
Teraz rozwiąż równanie ze względu na zmienną t:
\(\displaystyle{ \sin t = \frac{1}{2}}\)
Teraz rozwiąż równanie ze względu na zmienną t:
\(\displaystyle{ \sin t = \frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 5 maja 2011, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kalisz
- Podziękował: 17 razy
Równanie trygometryczne
Przepraszam Ciebie, ale nie rozumiem tego, chodzi oto gdy podstawie te 3 mam podzielić 3 przez 1/2 ??
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Równanie trygometryczne
Mamy obliczyć \(\displaystyle{ x}\) z równania \(\displaystyle{ \sin 3x = \frac{1}{2}}\).
Podstawiamy \(\displaystyle{ t=3x}\)
Mamy więc rozwiązać \(\displaystyle{ \sin t = \frac{1}{2}}\)
Więc rozwiązujemy:
\(\displaystyle{ \sin t = \frac{1}{2} \\
\sin t = \sin \frac{\pi}{6} \\
t=\frac{\pi}{6} + 2k\pi \vee t=\pi - \frac{\pi}{6} + 2k\pi \\
t=\frac{\pi}{6} + 2k\pi \vee t=\frac{5 \pi}{6} + 2k\pi}\)
Teraz podstawiamy \(\displaystyle{ t=3x}\) i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 3x=\frac{\pi}{6} + 2k\pi \vee 3x=\frac{5 \pi}{6} + 2k\pi}\)
Dzielimy oba równania przez 3 i otrzymujemy rozwiązanie.
Podstawiamy \(\displaystyle{ t=3x}\)
Mamy więc rozwiązać \(\displaystyle{ \sin t = \frac{1}{2}}\)
Więc rozwiązujemy:
\(\displaystyle{ \sin t = \frac{1}{2} \\
\sin t = \sin \frac{\pi}{6} \\
t=\frac{\pi}{6} + 2k\pi \vee t=\pi - \frac{\pi}{6} + 2k\pi \\
t=\frac{\pi}{6} + 2k\pi \vee t=\frac{5 \pi}{6} + 2k\pi}\)
Teraz podstawiamy \(\displaystyle{ t=3x}\) i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 3x=\frac{\pi}{6} + 2k\pi \vee 3x=\frac{5 \pi}{6} + 2k\pi}\)
Dzielimy oba równania przez 3 i otrzymujemy rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 9 lis 2012, o 11:52 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 5 maja 2011, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kalisz
- Podziękował: 17 razy
Równanie trygometryczne
dzięki:)
-- 9 lis 2012, o 12:29 --
-- 11 lis 2012, o 10:06 --
mam tylko do \(\displaystyle{ t= \frac{ \pi }{6}+2k \pi \vee t= \pi - \frac{ \pi }{6} + 2k \pi}\)
dlaczego tam jest \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6} a w drugim \pi - \frac{ \pi }{6}}\)-- 11 lis 2012, o 10:19 --a co się stanie gdy koło 1/2 jest minus?
-- 9 lis 2012, o 12:29 --
-- 11 lis 2012, o 10:06 --
mam tylko do \(\displaystyle{ t= \frac{ \pi }{6}+2k \pi \vee t= \pi - \frac{ \pi }{6} + 2k \pi}\)
dlaczego tam jest \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6} a w drugim \pi - \frac{ \pi }{6}}\)-- 11 lis 2012, o 10:19 --a co się stanie gdy koło 1/2 jest minus?