Przedstawić w najprostszej postaci
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 15 lis 2010, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 9 razy
Przedstawić w najprostszej postaci
Witam. Muszę poniższe wyrażenia przedstawić w najprostszej postaci. Bardziej mi zależy na wytłumaczeniu niż na samych rozwiązaniach, chociaż one też są mile widziane. Dziękuję za pomoc.
1. \(\displaystyle{ 1 + \cos ^{2} \alpha - \sin ^{2} \alpha}\)
2. \(\displaystyle{ (\sin \alpha +\cos \alpha) ^{2} - 2\sin \alpha \cos \alpha}\)
3. \(\displaystyle{ \sin \alpha \cos \alpha (\tg \alpha +\ctg \alpha)}\)
A tutaj sprawdzić tożsamość:
1. \(\displaystyle{ 1+\ctg \alpha = \frac{\sin \alpha +\cos \alpha }{\sin \alpha }}\)
1. \(\displaystyle{ 1 + \cos ^{2} \alpha - \sin ^{2} \alpha}\)
2. \(\displaystyle{ (\sin \alpha +\cos \alpha) ^{2} - 2\sin \alpha \cos \alpha}\)
3. \(\displaystyle{ \sin \alpha \cos \alpha (\tg \alpha +\ctg \alpha)}\)
A tutaj sprawdzić tożsamość:
1. \(\displaystyle{ 1+\ctg \alpha = \frac{\sin \alpha +\cos \alpha }{\sin \alpha }}\)
Ostatnio zmieniony 8 lis 2012, o 18:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Przedstawić w najprostszej postaci
1. Jedynkę trygonometryczną znasz?
2. Wzór skróconego mnożenia + jedynka trygonometryczna.
3. Zamień tangens i cotangens potem opuść nawias
Tożsamość - zacznij od prawej, rozbij na dwa ułamki
2. Wzór skróconego mnożenia + jedynka trygonometryczna.
3. Zamień tangens i cotangens potem opuść nawias
Tożsamość - zacznij od prawej, rozbij na dwa ułamki
Ostatnio zmieniony 8 lis 2012, o 18:09 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 15 lis 2010, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 9 razy
Przedstawić w najprostszej postaci
1. \(\displaystyle{ 1 + \cos ^{2} \alpha - \sin ^{2} \alpha = 1 + \sin ^{2} \alpha + \cos ^{2} \alpha = 2\cos ^{2} \alpha}\)
Nie rozumiem wyniku, a mianowicie z czego został \(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha}\)
Nie rozumiem wyniku, a mianowicie z czego został \(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 8 lis 2012, o 18:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Przedstawić w najprostszej postaci
Źle, podstawiaj za \(\displaystyle{ 1}\)
-- dzisiaj, o 18:16 --
Miałeś rozpisać jedynkę:
\(\displaystyle{ 1 + \cos ^{2} \alpha - \sin ^{2} \alpha=\sin^2\alpha+\cos^2\alpha+\cos ^{2} \alpha - \sin ^{2} \alpha=...}\)
-- dzisiaj, o 18:16 --
Miałeś rozpisać jedynkę:
\(\displaystyle{ 1 + \cos ^{2} \alpha - \sin ^{2} \alpha=\sin^2\alpha+\cos^2\alpha+\cos ^{2} \alpha - \sin ^{2} \alpha=...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 15 lis 2010, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 9 razy
Przedstawić w najprostszej postaci
Udało mi się zrobić:
2. \(\displaystyle{ (sin \alpha +cos \alpha) ^{2} - 2sin \alpha cos \alpha = sin ^{2} \alpha +2 \cdot sin \alpha \cdot cos \alpha + cos ^{2} \alpha -2 \cdot sin \alpha cos \alpha = 1}\)
Poprawnie?
2. \(\displaystyle{ (sin \alpha +cos \alpha) ^{2} - 2sin \alpha cos \alpha = sin ^{2} \alpha +2 \cdot sin \alpha \cdot cos \alpha + cos ^{2} \alpha -2 \cdot sin \alpha cos \alpha = 1}\)
Poprawnie?
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 15 lis 2010, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 9 razy
Przedstawić w najprostszej postaci
Przykład 3.
\(\displaystyle{ \sin \alpha \cos \alpha (\tg \alpha +\ctg \alpha) = \sin \alpha \cos \alpha\ ( \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} + \frac{\cos \alpha}{\sin \alpha} ) = \sin \alpha \cdot \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} + \sin \alpha \cdot \frac{\cos \alpha}{\sin \alpha} + \cos \alpha \cdot \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} + \cos \alpha \cdot \frac{\cos \alpha}{\sin \alpha} = \cos \alpha + \cos \alpha + \sin \alpha +\sin \alpha}\)
Poprawnie?
\(\displaystyle{ \sin \alpha \cos \alpha (\tg \alpha +\ctg \alpha) = \sin \alpha \cos \alpha\ ( \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} + \frac{\cos \alpha}{\sin \alpha} ) = \sin \alpha \cdot \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} + \sin \alpha \cdot \frac{\cos \alpha}{\sin \alpha} + \cos \alpha \cdot \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} + \cos \alpha \cdot \frac{\cos \alpha}{\sin \alpha} = \cos \alpha + \cos \alpha + \sin \alpha +\sin \alpha}\)
Poprawnie?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Przedstawić w najprostszej postaci
3.
\(\displaystyle{ \sin \alpha \cos \alpha (\tg \alpha +\ctg \alpha) = \sin \alpha \cos \alpha\ ( \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} + \frac{\cos \alpha}{\sin \alpha} ) = \sin \alpha \cos \alpha \cdot \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} + \sin \alpha \cos \alpha \cdot \frac{\cos \alpha}{\sin \alpha} =}\)
skróć, potem licz dalej
\(\displaystyle{ \sin \alpha \cos \alpha (\tg \alpha +\ctg \alpha) = \sin \alpha \cos \alpha\ ( \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} + \frac{\cos \alpha}{\sin \alpha} ) = \sin \alpha \cos \alpha \cdot \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} + \sin \alpha \cos \alpha \cdot \frac{\cos \alpha}{\sin \alpha} =}\)
skróć, potem licz dalej