Obliczanie Dziedziny sprawdzenie wyniku

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Rigid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 lis 2010, o 13:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xDDD
Podziękował: 1 raz

Obliczanie Dziedziny sprawdzenie wyniku

Post autor: Rigid »

Podać dziedzinę naturalną tejże funkcji

\(\displaystyle{ f(x)= \frac{2x-4}{ x^{2}-5x+6} +\arcsin (3x-1)}\)
------------------------------------------------------
\(\displaystyle{ x ^{2}-5x+6 \neq 0}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} =7}\)

\(\displaystyle{ x1=-1 x2=-6}\)

\(\displaystyle{ \arccos (3x-1)}\) czyli \(\displaystyle{ -1 \le 3x-1 \le 1}\)

\(\displaystyle{ -1 \le 3x-1}\) i \(\displaystyle{ 3x-1 \le 1}\)

\(\displaystyle{ 0 \le x}\) i \(\displaystyle{ x \le \frac{2}{3}}\)

Wyszło mi że dziedzina to przedział \(\displaystyle{ D_{f}=[0 ; \frac{2}{3}]}\)

Nie mam jak tego sprawdzić więc piszę tutaj
Ostatnio zmieniony 8 lis 2012, o 15:46 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Obliczanie Dziedziny sprawdzenie wyniku

Post autor: piasek101 »

Już to kwadratowe popsułeś.
Rigid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 lis 2010, o 13:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xDDD
Podziękował: 1 raz

Obliczanie Dziedziny sprawdzenie wyniku

Post autor: Rigid »

No tak racja...
\(\displaystyle{ -2}\) i \(\displaystyle{ -3}\) to wyniki z kwadratowej a \(\displaystyle{ \Delta}\) to \(\displaystyle{ 1}\)

a jak z resztą?
Ostatnio zmieniony 8 lis 2012, o 15:46 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Obliczanie Dziedziny sprawdzenie wyniku

Post autor: piasek101 »

Teraz ok (czyli odp taka jak podałeś).
ODPOWIEDZ