Wyznacz Dziedzinę
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 9 mar 2010, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 4 razy
Wyznacz Dziedzinę
1. \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{\cos x }+ \sqrt{6x- x^{2} }}\)
2. \(\displaystyle{ f(x)=\log(\cos(\log x))}\)
3. \(\displaystyle{ f(x)=\log(\sin \frac{ \pi }{x})}\)
4. \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{\sin \sqrt{x} }}\)
2. \(\displaystyle{ f(x)=\log(\cos(\log x))}\)
3. \(\displaystyle{ f(x)=\log(\sin \frac{ \pi }{x})}\)
4. \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{\sin \sqrt{x} }}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wyznacz Dziedzinę
A gdzie pojawia się problem? Co musi być pod pierwiastkiem? Jaka musi być liczba logarytmowana? Jaki nie może być mianownik?
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 9 mar 2010, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 4 razy
Wyznacz Dziedzinę
Wiem jakie mają być założenia z definicji, mam problem w rozwiązaniu tych nierówności, które otrzymamy.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 9 mar 2010, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 4 razy
Wyznacz Dziedzinę
1. \(\displaystyle{ \cos x \ge 0 \wedge 6x- x^{2} \ge 0}\)
2. \(\displaystyle{ \cos(\log x)>0}\)
3. \(\displaystyle{ \sin \frac{ \pi }{x}>0 \wedge x \neq 0}\)
4. \(\displaystyle{ \sin \sqrt{x} \ge 0 \wedge x \ge 0}\)
2. \(\displaystyle{ \cos(\log x)>0}\)
3. \(\displaystyle{ \sin \frac{ \pi }{x}>0 \wedge x \neq 0}\)
4. \(\displaystyle{ \sin \sqrt{x} \ge 0 \wedge x \ge 0}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wyznacz Dziedzinę
Zgadza się.
I teraz powiedz, z którą nierównością masz problem?
1. Cosinus jakiego kąta jest równy zero? Druga nierówność jest nierównością kwadratową, wystarczy wyłączyć \(\displaystyle{ x}\) przed nawias
2. Tu ponownie - cosinus jakiego kąta jest równy zero?
3. Tym razem - sinus jakiego kąta jest równy zero?
4. Zrób podstawienie \(\displaystyle{ \sqrt{x}=t \ge 0}\)
I teraz powiedz, z którą nierównością masz problem?
1. Cosinus jakiego kąta jest równy zero? Druga nierówność jest nierównością kwadratową, wystarczy wyłączyć \(\displaystyle{ x}\) przed nawias
2. Tu ponownie - cosinus jakiego kąta jest równy zero?
3. Tym razem - sinus jakiego kąta jest równy zero?
4. Zrób podstawienie \(\displaystyle{ \sqrt{x}=t \ge 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 9 mar 2010, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 4 razy
Wyznacz Dziedzinę
No tak tylko później trzeba wyznaczyć część wspólną w I przykładzie i to mi nie wychodzi. W II mam przedział dla cosinusa i jak to przyrównać do \(\displaystyle{ \log x}\). W III mam \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{x}>k \pi \vee \frac{ \pi }{x} < \pi+k \pi,}\) dzieląc przez \(\displaystyle{ \pi}\) zostanie samo \(\displaystyle{ k}\), tak będzie wyglądać odpowiedź?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wyznacz Dziedzinę
2. Taki zapis jest dla Ciebie zrozumiały?
\(\displaystyle{ \cos(\log x)>0 \\
- \frac{\pi}{2}+2k \pi<\log x < \frac{\pi}{2}+2k \pi \\
\log 10 ^{- \frac{\pi}{2}+2k \pi} < \log x < \log 10^{\frac{\pi}{2}+2k \pi} \\
10 ^{- \frac{\pi}{2}+2k \pi} < x < 10^{\frac{\pi}{2}+2k \pi} \\
\left( \frac{1}{10} \right) ^{ \frac{\pi}{2}-2k \pi} < x < 10^{\frac{\pi}{2}+2k \pi} \\
x \in \left( \left( \frac{1}{10} \right) ^{ \frac{\pi}{2}-2k \pi} ; 10^{\frac{\pi}{2}+2k \pi}\right)}\)
Dodatkowym założeniem było jeszcze \(\displaystyle{ x>0}\)
3. Powinieneś mieć koniunkcję, oraz \(\displaystyle{ 2 \pi}\) zamiast \(\displaystyle{ \pi}\). Poza tym nie dzielisz przez \(\displaystyle{ \pi}\) tylko sprowadzasz do wspólnego mianownika:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{\pi}{x}>2k \pi \\ \frac{\pi}{x} < \pi + 2k \pi \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \cos(\log x)>0 \\
- \frac{\pi}{2}+2k \pi<\log x < \frac{\pi}{2}+2k \pi \\
\log 10 ^{- \frac{\pi}{2}+2k \pi} < \log x < \log 10^{\frac{\pi}{2}+2k \pi} \\
10 ^{- \frac{\pi}{2}+2k \pi} < x < 10^{\frac{\pi}{2}+2k \pi} \\
\left( \frac{1}{10} \right) ^{ \frac{\pi}{2}-2k \pi} < x < 10^{\frac{\pi}{2}+2k \pi} \\
x \in \left( \left( \frac{1}{10} \right) ^{ \frac{\pi}{2}-2k \pi} ; 10^{\frac{\pi}{2}+2k \pi}\right)}\)
Dodatkowym założeniem było jeszcze \(\displaystyle{ x>0}\)
3. Powinieneś mieć koniunkcję, oraz \(\displaystyle{ 2 \pi}\) zamiast \(\displaystyle{ \pi}\). Poza tym nie dzielisz przez \(\displaystyle{ \pi}\) tylko sprowadzasz do wspólnego mianownika:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{\pi}{x}>2k \pi \\ \frac{\pi}{x} < \pi + 2k \pi \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 9 mar 2010, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 4 razy
Wyznacz Dziedzinę
Nie za bardzo rozumiem dlaczego zamieniłaś \(\displaystyle{ - \frac{\pi}{2}+2k\pi<\log x}\) na \(\displaystyle{ \log 10 ^{- \frac{\pi}{2} +2k\pi}}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wyznacz Dziedzinę
Korzystam z tego, że:
\(\displaystyle{ \log_a b^c=c \log_a b}\)
\(\displaystyle{ \log 10 ^{- \frac{\pi}{2} +2k\pi}=\left( - \frac{\pi}{2} +2k\pi\right) \cdot \log 10=\left( - \frac{\pi}{2} +2k\pi\right) \cdot 1=- \frac{\pi}{2} +2k\pi}\)
\(\displaystyle{ \log_a b^c=c \log_a b}\)
\(\displaystyle{ \log 10 ^{- \frac{\pi}{2} +2k\pi}=\left( - \frac{\pi}{2} +2k\pi\right) \cdot \log 10=\left( - \frac{\pi}{2} +2k\pi\right) \cdot 1=- \frac{\pi}{2} +2k\pi}\)