Tożsamości trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Game_Over
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 12 paź 2012, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Tożsamości trygonometryczne

Post autor: Game_Over »

Witam !

Mam pytanie odnośnie zamiany funkcji funkcji trygonometrycznych wg zależności między kątami \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ 90 ^{o} - \alpha}\).

Wiem że \(\displaystyle{ \sin 40 ^{o} = \cos 50 ^{o}}\). Potrafię zastosować tą zasadę dla kątów mniejszych niż \(\displaystyle{ 90 ^{o}}\). Problem pojawia się dla mnie kiedy mam stosować tą zasadę dla kątów większych niż \(\displaystyle{ 90 ^{o}}\). Czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć na konkretnym przykładzie funkcji \(\displaystyle{ \sin 108^{o}}\). Czemu to będzie równe jeśli chcę to zamienić na funkcję \(\displaystyle{ \cos}\) ?

Pozdrawiam.
inata
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 31 paź 2012, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 5 razy

Tożsamości trygonometryczne

Post autor: inata »

Rozrysuj sobie te funkcje na płaszczyźnie i przyjrzyj się zależnościom znaków i wartości od ćwiartek. Konkretniej chodzi mi o rysunek typu.
Game_Over
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 12 paź 2012, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Tożsamości trygonometryczne

Post autor: Game_Over »

Niestety nadal nie wiem jak to zrobić ani jak to się ma do tego rysunku ...
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Tożsamości trygonometryczne

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \sin 108^{o}=\sin(90^o+18^o)=\cos 18^o}\)
ODPOWIEDZ