Wykazać tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Geding
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 5 paź 2012, o 17:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Wykazać tożsamość

Post autor: Geding »

Jak wykazać prawdziwość tych tożsamości?

\(\displaystyle{ \left( 2\sin ^{2}x-1 \right) \left( 2\sin ^{2}y-1 \right) = \cos ^{2} \left( x+y \right) - \sin ^2 \left( x-y \right)}\)

\(\displaystyle{ \left( \frac{\sin 2x }{1+\cos 2x} \right) \cdot \left( \frac{\cos x}{1+\cos x} \right) = \tg \frac{x}{2}}\)

\(\displaystyle{ \left( 2\cos ^{2} \left( \frac{ \pi }{4}- \frac{x}{2} \right) = 1 + \sin x}\)
Ostatnio zmieniony 7 lis 2012, o 15:25 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
inata
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 31 paź 2012, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 5 razy

Wykazać tożsamość

Post autor: inata »

W pierwszym skorzystaj z jedynki trygonometrycznej, wzorów skróconego mnożenia i wzorów na sinus różnicy oraz cosinus sumy.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wykazać tożsamość

Post autor: anna_ »

2. \(\displaystyle{ L=\left( \frac{\sin 2x }{1+\cos 2x} \right) \cdot \left( \frac{\cos x}{1+\cos x} \right) = \frac{2\sin x \cos x \cos x}{(1+2 \cos^2 x-1)(1+\cos x)}= \frac{2\sin x \cos^2 x }{2 \cos^2 x(1+\cos x)}=\frac{\sin x }{1+\cos x}}\)

Pomnóż licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ 1-\cos x}\)

3. Skorzystaj ze wzoru na cosinus różnicy kątów.
Geding
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 5 paź 2012, o 17:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Wykazać tożsamość

Post autor: Geding »

Jak zastosować wzór na cosinus różnicy kątów gdy cos jest do kwadratu?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wykazać tożsamość

Post autor: piasek101 »

Weź wynik do kwadratu.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wykazać tożsamość

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ 2\left( \cos \left( \frac{ \pi }{4}- \frac{x}{2} \right) \right)^2 = 1 + \sin x}\)
ODPOWIEDZ