Witam,
Mam znaleźć rozwiązania równania \(\displaystyle{ \cos x = - \frac{1}{2}}\) w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle -2\pi ; 2\pi \right\rangle}\)
60 stopni to \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) radianów, więc dlaczego np. pierwsze miejsce zerowe większe od zera nie jest równe \(\displaystyle{ \frac{5\pi}{6}}\)
Znajdź rozwiązania równania
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Znajdź rozwiązania równania
bo \(\displaystyle{ \cos \frac{5\pi}{6} = -\frac{\sqrt{3}}{2} \not= -\frac{1}{2}}\)
Narysuj funkcję \(\displaystyle{ \cos x}\) w podanym przedziale i odczytaj z wykresu... akurat dla \(\displaystyle{ \cos x = -\frac{1}{2}}\) "iksy" są charakterystyczne.
warto zauważyć, że \(\displaystyle{ \cos x = -\frac{1}{2} \Leftrightarrow -\cos x = \frac{1}{2} \Leftrightarrow \cos (-x) = \frac{1}{2}}\)
Pozdrawiam
Narysuj funkcję \(\displaystyle{ \cos x}\) w podanym przedziale i odczytaj z wykresu... akurat dla \(\displaystyle{ \cos x = -\frac{1}{2}}\) "iksy" są charakterystyczne.
warto zauważyć, że \(\displaystyle{ \cos x = -\frac{1}{2} \Leftrightarrow -\cos x = \frac{1}{2} \Leftrightarrow \cos (-x) = \frac{1}{2}}\)
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 16 lut 2009, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 50 razy
Znajdź rozwiązania równania
Narysowałem wykres do tego ale nie wiem dalej dlaczego \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) trzeba odjąć od \(\displaystyle{ \pi}\) zamiast dodać do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Znajdź rozwiązania równania
Eee tam. Wyszło Ci, że \(\displaystyle{ f(-x)=-f(x)}\).777Lolek pisze:warto zauważyć, że \(\displaystyle{ \cos x = -\frac{1}{2} \Leftrightarrow -\cos x = \frac{1}{2} \Leftrightarrow \cos (-x) = \frac{1}{2}}\)
Do autora; obadaj (co prawda na sinusie :
233864.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Znajdź rozwiązania równania
aiaiia. Pokręciło mi się Oczywiście to dla sinusa, dla cosinusa wygląda to tak, że \(\displaystyle{ \cos x = -\frac{1}{2} \Leftrightarrow \cos (-x) = -\frac{1}{2}}\) , jako że to jest funkcja parzysta.. Dzięki za czujność:)