Rozwiązać nierówności

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bob1000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 352
Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 162 razy

Rozwiązać nierówności

Post autor: bob1000 »

Rozwiązać nierówności:
\(\displaystyle{ a)\; \sin ^{2}x(\sin x-1)^{2}(\sin x+\frac{1}{2})\ge0 \\
b)\; \frac{\sin x+\cos x}{\cos (2x)}\ge0 \\
c)\; \cos x+2\tg x\le2+\sin x}\)


Generalnie nie wiem jak się do tych przykładów zabrać. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 6 lis 2012, o 23:19 przez bob1000, łącznie zmieniany 5 razy.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Obliczyć wartość wyrażeń [2]

Post autor: piasek101 »

Jaką wartość ? Coś z treścią jest nie tak.
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

Rozwiązać nierówności

Post autor: 777Lolek »

a) masz tutaj coś w stylu: \(\displaystyle{ a^2\cdot b^2\cdot c \ge 0}\) . Kiedy ta nierówność jest spełniona? (Tzn. kiedy lewa strona jest ujemna? - ten zbiór należy z rozwiązań wyrzucić)

b) tam na pewno jest \(\displaystyle{ \cos x(2x) = \cos 2x^2}\) ? Tak czy inaczej: po pierwsze, dziedzina.
bob1000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 352
Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 162 razy

Rozwiązać nierówności

Post autor: bob1000 »

"b) tam na pewno jest \(\displaystyle{ \cos x(2x) = \cos 2x^2}\) ? Tak czy inaczej: po pierwsze, dziedzina."[/quote]

Faktycznie zrobiłem błąd. Teraz przykład b) jest napisany poprawnie.
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

Rozwiązać nierówności

Post autor: 777Lolek »

b) pomnóż stronami przez kwadrat mianownika (będziesz wiedział ze mnozysz przez liczbę dodatnią więc nie zmienia się znak) . Następnie zauważ, że \(\displaystyle{ \cos (2x) = \cos^2 x - \sin^2 x}\)
następnie skorzystaj ze wzoru na \(\displaystyle{ (a^2 - b^2)}\) a później analogicnzie jak w podpunkcie a) .
ODPOWIEDZ