rozwiazac funcje tryg.katów
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 27 wrz 2012, o 13:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Giżycko
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
rozwiazac funcje tryg.katów
rozwiązać funkcje tryg.katów wyznaczone przez r(promień wodzący) przez punkt \(\displaystyle{ p= (0,-8)}\)
oczywiście zasugeruję swoją odp:
Jeżeli miałbym np:\(\displaystyle{ P=(6,2)}\) to najpierw rysuję układ wspólrzednych
tj tu: a jeżeli mam \(\displaystyle{ P=(0,-8)}\)to jak ?
tak podobnie to ma być ?
-- 6 lis 2012, o 19:01 --pomoże ktoś __
oczywiście zasugeruję swoją odp:
Jeżeli miałbym np:\(\displaystyle{ P=(6,2)}\) to najpierw rysuję układ wspólrzednych
tj tu: a jeżeli mam \(\displaystyle{ P=(0,-8)}\)to jak ?
tak podobnie to ma być ?
-- 6 lis 2012, o 19:01 --pomoże ktoś __
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
rozwiazac funcje tryg.katów
W tym drugim przypadku punkt \(\displaystyle{ P}\) będzie leżał na osi \(\displaystyle{ OY}\).
Ramię początkowe kąta do dodatnia półoś iksów, ramię końcowe to ujemna półoś ikreków.
Ramię początkowe kąta do dodatnia półoś iksów, ramię końcowe to ujemna półoś ikreków.
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 27 wrz 2012, o 13:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Giżycko
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
rozwiazac funcje tryg.katów
hmm ?? obliczyłabyś mi sin i cos ? wtredy mialbym orientacje jak to narysowac bo nie mam wyobrazni by sie przystosowac do opisu,dam pomogl
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 27 wrz 2012, o 13:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Giżycko
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
rozwiazac funcje tryg.katów
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{a}{c}}\) ,etc to ja znam
ale nie mam trójkąta prostokątnego by obliczyć,gdzie mam go dorysować(ramie?) ?
tu bylbym w stanie obliczyc
ale nie mam trójkąta prostokątnego by obliczyć,gdzie mam go dorysować(ramie?) ?
tu bylbym w stanie obliczyc
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 27 wrz 2012, o 13:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Giżycko
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
rozwiazac funcje tryg.katów
tak tak to ja to znam tylko nie mam trójkąta prostkątnego:
zad brzmi oblicz wartosci fukncji trygonometrycznych katow wyznaczonych przez promien wodzacy przechodzacy przez punkt \(\displaystyle{ P=(-8,0)}\)
zad brzmi oblicz wartosci fukncji trygonometrycznych katow wyznaczonych przez promien wodzacy przechodzacy przez punkt \(\displaystyle{ P=(-8,0)}\)
Ostatnio zmieniony 6 lis 2012, o 20:10 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
rozwiazac funcje tryg.katów
A po co trójkąt?
Podstawiasz do wzoru i liczysz.
\(\displaystyle{ P=(x,y)=(0,-8)}\)
\(\displaystyle{ r= \sqrt{x^2+y^2}}\)
\(\displaystyle{ \sin x= \frac{y}{r}= \frac{-8}{ \sqrt{0^2+(-8)^2} } =...}\)
Podstawiasz do wzoru i liczysz.
\(\displaystyle{ P=(x,y)=(0,-8)}\)
\(\displaystyle{ r= \sqrt{x^2+y^2}}\)
\(\displaystyle{ \sin x= \frac{y}{r}= \frac{-8}{ \sqrt{0^2+(-8)^2} } =...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 27 wrz 2012, o 13:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Giżycko
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
rozwiazac funcje tryg.katów
przedstawilabys na wykresie bo nie wiem gdzie \(\displaystyle{ r}\) i \(\displaystyle{ y}\) lezy to ostatnia prosba a teraz i tak klikam ci + pomógł ;D
Ostatnio zmieniony 6 lis 2012, o 20:11 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach