1.121.
ktoś wie jak to ruszyć?
b)
\(\displaystyle{ \arccos x \ge \arccos x^2 \\
-1 \le x \le 1 ?}\)
c)
\(\displaystyle{ 3\cos {|x^2-6x+9|} < \pi}\)
dziedzina wyszła mi:
\(\displaystyle{ x \in \left\langle 2;4\right\rangle}\)
co dalej?
\(\displaystyle{ 3 \cos \pi < |...| \\
-3 < |...|}\)
tożsamość, czyli wynikiem jest dziedzina, odpowiedź jest inna i nie wiem gdzie robie błąd
drugie już zrobiłem, trzeba było na początku podzielić przez 3
nierówność cyklometryczna
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
nierówność cyklometryczna
\(\displaystyle{ \arccos}\) jest funkcją malejącą w całej swojej dziedzinie, zatem :
\(\displaystyle{ \arccos x \le \arccos y \Leftrightarrow x \ge y}\)
\(\displaystyle{ \arccos x \le \arccos y \Leftrightarrow x \ge y}\)