Wyznacz okres podstawowy

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Stopro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 24 paź 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Imardin

Wyznacz okres podstawowy

Post autor: Stopro »

\(\displaystyle{ y = \frac{1}{cosx}}\)

Doczytałem, iż funkcja ta to sekans, przeanalizowałem wykres w Wolframie, wiem, że okres to \(\displaystyle{ 2\pi}\), natomiast jak to formalnie przeksztalcic, zapisac, aby do tego dojsc ?
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Wyznacz okres podstawowy

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ \frac{1}{\cos x}=\frac{1}{\cos(x+T)} \Rightarrow \cos x=\cos(x+T)}\)

czyli okres jest taki jak cosinusa
ODPOWIEDZ