Nierówności trygonometryczne. cos kątów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
amadeuszi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 29 lip 2012, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice/Czeladź
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 2 razy

Nierówności trygonometryczne. cos kątów

Post autor: amadeuszi »

Udowodnij, że jeśli \(\displaystyle{ \alpha , \beta , \gamma}\) są kątami trójkąta to:
\(\displaystyle{ \cos{\alpha}+\cos{\beta}+\cos{\gamma} \le \frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin{ \frac{\alpha}{2} }+\sin{ \frac{\beta}{2} }+\sin{ \frac{\gamma}{2} } \le \frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos{2\alpha}+\cos{2\beta}+\cos{2\gamma} \ge -\frac{3}{2}}\)
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

Nierówności trygonometryczne. cos kątów

Post autor: bb314 »

podstaw \(\displaystyle{ \gamma=180^o-(\alpha+\beta)}\)

zastosuj wzory na funkcję sumy kątów
amadeuszi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 29 lip 2012, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice/Czeladź
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 2 razy

Nierówności trygonometryczne. cos kątów

Post autor: amadeuszi »

podstawiłem w pierwszym i wyszło:
\(\displaystyle{ \cos\alpha + \cos\beta+\sin\alpha\sin\beta-\cos\aplha\cos\beta \le \frac{3}{2}}\)
co dalej?
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

Nierówności trygonometryczne. cos kątów

Post autor: bb314 »

Zbyt pochopnie rzuciłam swoją podpowiedź. Dopiero później przymierzyłam się do tego zadania. Na razie nie znalazłam drogi do rozwiązania.
ODPOWIEDZ