Uprość wyrażenie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
MadMajk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 13 paź 2012, o 16:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Uprość wyrażenie

Post autor: MadMajk »

Uprość wyrażenie:

a) \(\displaystyle{ \sin (x+n \cdot \frac{ \pi }{2})}\) , dla \(\displaystyle{ n = 1,..3}\)
b) \(\displaystyle{ \sin (n \cdot \frac{ \pi }{2} - x)}\) , dla \(\displaystyle{ n = 1,..3}\)

Wydaje mi się, że powinienem skorzystać ze wzorów redukcyjnych. Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 5 lis 2012, o 20:36 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

Uprość wyrażenie

Post autor: 777Lolek »

Dobrze Ci się wydaje. A więc spróbuj i pokaz ^^
MadMajk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 13 paź 2012, o 16:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Uprość wyrażenie

Post autor: MadMajk »

Hmm chociaż tyle Jakbyś mógł to policz to dla mnie, obiecuję, że się tym zajmę i wstawię to tylko jak skończę liczyć..
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

Uprość wyrażenie

Post autor: 777Lolek »

Spoko, jak wstawisz to się podzielę
rozumiem że każdy podpunkt ma w sobie jakby trzy ukryte podpunkty, tak? raz mam podsatwić \(\displaystyle{ n=1}\), raz \(\displaystyle{ n=2}\) i raz \(\displaystyle{ n=3}\) ?
MadMajk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 13 paź 2012, o 16:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Uprość wyrażenie

Post autor: MadMajk »

No przepisałem identycznie jak mam w treści
ODPOWIEDZ