trygonometria - zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 18 kwie 2012, o 13:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
trygonometria - zadania
1. Oblicz \(\displaystyle{ \cos (x - \frac{ \pi }{3})}\) jeżeli \(\displaystyle{ \cos x= \frac{1}{3}}\) i \(\displaystyle{ x \in}\)IV ćw.
2. Oblicz \(\displaystyle{ \sin (x - \frac{ \pi }{3})}\) jeżeli \(\displaystyle{ \sin x= \frac{1}{4}}\) i \(\displaystyle{ x \in}\)II ćw.
2. Oblicz \(\displaystyle{ \sin (x - \frac{ \pi }{3})}\) jeżeli \(\displaystyle{ \sin x= \frac{1}{4}}\) i \(\displaystyle{ x \in}\)II ćw.
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
trygonometria - zadania
Zapoznaj się ze wzorami na:
\(\displaystyle{ \cos (\alpha -\beta ) = \cdots \\
\sin (\alpha -\beta ) = \cdots}\)
https://www.matematyka.pl/page.php?p=kom ... ometryczne
\(\displaystyle{ \cos (\alpha -\beta ) = \cdots \\
\sin (\alpha -\beta ) = \cdots}\)
https://www.matematyka.pl/page.php?p=kom ... ometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 18 kwie 2012, o 13:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
trygonometria - zadania
W 2 doszedłem do miejsca w którym mam \(\displaystyle{ \frac{1}{4}\sin \frac{5}{3} \pi - \cos x\cos \frac{5}{3} \pi}\) dobrze to w ogóle robie?
Ostatnio zmieniony 5 lis 2012, o 19:36 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
trygonometria - zadania
Dobrze liczy.
Wyszło z tego wzoru
\(\displaystyle{ \sin(\alpha - \beta) = \sin\alpha\cos\beta - \cos\alpha\sin\beta}\)
Tylko nie rozumiem po co używałeś wzorów redukcyjnych.
Przecież wartości \(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{3}}\) i \(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{3}}\) powinieneś znać. A później masz podaną wartość \(\displaystyle{ \sin x}\) więc dobrze wstawiłeś. A wartość \(\displaystyle{ \cos x}\) liczysz z jedynki trygonometrycznej tak jak radzi anna_.
Wyszło z tego wzoru
\(\displaystyle{ \sin(\alpha - \beta) = \sin\alpha\cos\beta - \cos\alpha\sin\beta}\)
Tylko nie rozumiem po co używałeś wzorów redukcyjnych.
Przecież wartości \(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{3}}\) i \(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{3}}\) powinieneś znać. A później masz podaną wartość \(\displaystyle{ \sin x}\) więc dobrze wstawiłeś. A wartość \(\displaystyle{ \cos x}\) liczysz z jedynki trygonometrycznej tak jak radzi anna_.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 18 kwie 2012, o 13:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
trygonometria - zadania
Z różnicy sinusów \(\displaystyle{ sinxcos \frac{ \pi }{3} - cosxsin \frac{ \pi }{3}}\) , \(\displaystyle{ cosx = \frac{ \sqrt{15} }{4}}\)
@Vardamir - pomyliło mi się, bo spojrzałem na to, że x należy do II ćw.
@Vardamir - pomyliło mi się, bo spojrzałem na to, że x należy do II ćw.