trygonometria - postać iloczynowa
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 18 kwie 2012, o 13:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
trygonometria - postać iloczynowa
Witam nie wiem do końca jak rozwiązać zad., w którym musimy sprowadzić do postaci iloczynowej wyrażenie
a) \(\displaystyle{ \sin x + \sin 3x + \sin 5x}\). Doszedłem do tego, że: \(\displaystyle{ \sin 3x(2\cos 2x + 1)}\)
b) \(\displaystyle{ \cos x + \cos 3x + \cos 5x}\) i tu doszedłem do: \(\displaystyle{ \cos 3x(2\cos 2x + 1)}\)
a) \(\displaystyle{ \sin x + \sin 3x + \sin 5x}\). Doszedłem do tego, że: \(\displaystyle{ \sin 3x(2\cos 2x + 1)}\)
b) \(\displaystyle{ \cos x + \cos 3x + \cos 5x}\) i tu doszedłem do: \(\displaystyle{ \cos 3x(2\cos 2x + 1)}\)
Ostatnio zmieniony 5 lis 2012, o 19:00 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 18 kwie 2012, o 13:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
trygonometria - postać iloczynowa
No właśnie nauczyciel mi tego nie uzna, ponieważ jest suma w nawiasie. Muszą być tylko iloczyny.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
trygonometria - postać iloczynowa
Ale przecież ten otrzymany zapis to iloczyn dwóch czynników \(\displaystyle{ \sin 3x}\) i \(\displaystyle{ (2\cos 2x + 1)}\)
-- dzisiaj, o 19:32 --
wolframalpha pokazuje, że tam powinno być:
-- dzisiaj, o 19:32 --
wolframalpha pokazuje, że tam powinno być:
Kod: Zaznacz cały
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%5Csin+x+%2B+%5Csin+3x+%2B+%5Csin+5x
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
trygonometria - postać iloczynowa
Nie sądzę żeby to w ogóle można było zapisać w postaci samego mnożenia nie korzystając z jakiejś wyższej matematyki, o ile w ogóle można. \(\displaystyle{ \sin 3x(2\cos 2x + 1)}\) to z całą pewnością postać iloczynowa.
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
trygonometria - postać iloczynowa
hmm.
\(\displaystyle{ \sin 3x = \sin (2x + x)}\)
skorzystaj z sinusa sumy kątów i wszystkie \(\displaystyle{ \sin 2x}\) oraz \(\displaystyle{ \cos 2x}\) zamieniaj na jakieś funkcje trygonometryczne kąta \(\displaystyle{ x}\) . Powinieneś dostać:
\(\displaystyle{ \sin 3x = \sin x(4\cos^2 x - 1)}\)
zatem
\(\displaystyle{ \sin 3x(2\cos 2x + 1) = \sin x(4\cos^2 x - 1)(2\cos 2x + 1) =\\ = \sin x(4\cos^2 x - 1)(2(2\cos^2x - 1) + 1) = \sin x(4\cos^2 x - 1)(4\cos^2 x - 1) = \\ = \sin x(4\cos^2 x - 1)^2 = \sin x\left[(2\cos x + 1)(2\cos x - 1)\right]^2}\)
Może to się Twojemu nauczycielowi spodoba bardziej :p
\(\displaystyle{ \sin 3x = \sin (2x + x)}\)
skorzystaj z sinusa sumy kątów i wszystkie \(\displaystyle{ \sin 2x}\) oraz \(\displaystyle{ \cos 2x}\) zamieniaj na jakieś funkcje trygonometryczne kąta \(\displaystyle{ x}\) . Powinieneś dostać:
\(\displaystyle{ \sin 3x = \sin x(4\cos^2 x - 1)}\)
zatem
\(\displaystyle{ \sin 3x(2\cos 2x + 1) = \sin x(4\cos^2 x - 1)(2\cos 2x + 1) =\\ = \sin x(4\cos^2 x - 1)(2(2\cos^2x - 1) + 1) = \sin x(4\cos^2 x - 1)(4\cos^2 x - 1) = \\ = \sin x(4\cos^2 x - 1)^2 = \sin x\left[(2\cos x + 1)(2\cos x - 1)\right]^2}\)
Może to się Twojemu nauczycielowi spodoba bardziej :p
trygonometria - postać iloczynowa
wyciągnij \(\displaystyle{ 2}\) przed nawias i zamiast jedynki bedziesz miał \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) a to jest sinus \(\displaystyle{ 30}\) stopni badz cosinus \(\displaystyle{ 60}\) a dalej skorzystaj z wzoru \(\displaystyle{ \sin x + \sin y = \ldots}\) badz \(\displaystyle{ \cos x + \cos y = \ldots}\)
Ostatnio zmieniony 8 lis 2012, o 15:53 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach