hej, mógłby mi ktoś dowieźć te równania:
1)\(\displaystyle{ \arcsin x + \arccos x = 0,5\pi \\}\)
2) \(\displaystyle{ \arctg x + \arcctg x = 0,5\pi \\}\)
3) \(\displaystyle{ \cos\left( \arcsin x\right) = \sqrt{1-x^2}}\)
i czy znacie jakies inne przydatne tożsamości?
skąd się biorą rożsamości cyklometryczne?
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
skąd się biorą rożsamości cyklometryczne?
\(\displaystyle{ 1)\quad \sin y=\cos\left( \frac{\pi}{2}-y\right)=x\\\\
\arcsin x=y\\\\
\arccos x=\frac{\pi}{2}-y\\\\
\arcsin x+\arccos x=y+\frac{\pi}{2}-y=\frac{\pi}{2}\\\\
2)\quad \tan y=\cot\left( \frac{\pi}{2}-y\right)=x\\\\
\arctan x=y\\\\
\arccot x=\frac{\pi}{2}-y\\\\
\arctan x+\arccot x=y+\frac{\pi}{2}-y=\frac{\pi}{2}\\\\
3)\quad \cos(\arcsin x)=\sqrt{1-\sin^2(\arcsin x)}=\sqrt{1-x^2}}\)
\arcsin x=y\\\\
\arccos x=\frac{\pi}{2}-y\\\\
\arcsin x+\arccos x=y+\frac{\pi}{2}-y=\frac{\pi}{2}\\\\
2)\quad \tan y=\cot\left( \frac{\pi}{2}-y\right)=x\\\\
\arctan x=y\\\\
\arccot x=\frac{\pi}{2}-y\\\\
\arctan x+\arccot x=y+\frac{\pi}{2}-y=\frac{\pi}{2}\\\\
3)\quad \cos(\arcsin x)=\sqrt{1-\sin^2(\arcsin x)}=\sqrt{1-x^2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
skąd się biorą rożsamości cyklometryczne?
1) Stąd, że:
\(\displaystyle{ \cos x = \sin (x+0,5 \pi )}\)
2) - to samo tylko z tangensem i kotangensem
3)
\(\displaystyle{ \cos\left( \arcsin x\right)= \sqrt{1-\sin^{2}(\arcsin x)}= \sqrt{1-\left( \sin(\arcsin x)\right)^{2}}= \sqrt{1-x^{2}}}\)
@down: A słusznie, omskła się
\(\displaystyle{ \cos x = \sin (x+0,5 \pi )}\)
2) - to samo tylko z tangensem i kotangensem
3)
\(\displaystyle{ \cos\left( \arcsin x\right)= \sqrt{1-\sin^{2}(\arcsin x)}= \sqrt{1-\left( \sin(\arcsin x)\right)^{2}}= \sqrt{1-x^{2}}}\)
@down: A słusznie, omskła się
Ostatnio zmieniony 5 lis 2012, o 00:43 przez Adifek, łącznie zmieniany 1 raz.