uprościć wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Arcymistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 9 sty 2012, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 3 razy

uprościć wyrażenia

Post autor: Arcymistrz »

Proszę o jakieś wskazówki dotyczące tych 2 przykładów:
\(\displaystyle{ \frac{2\cos \alpha -1}{ \sqrt{3}-2\sin \alpha } \\
\frac{2\cos \alpha + \sqrt{2} }{ \sqrt{2} -2\sin \alpha }}\)

Póki co moje próby przekształcenia tego spełzł na niczym.
Ostatnio zmieniony 4 lis 2012, o 15:50 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

uprościć wyrażenia

Post autor: anna_ »

Podziel licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ 2}\) pojawi się jakaś funkcja znanego kąta.
Awatar użytkownika
Arcymistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 9 sty 2012, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 3 razy

uprościć wyrażenia

Post autor: Arcymistrz »

Dzięki, już się uporałem z tym
ODPOWIEDZ