Obliczyć wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ohrajt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 14:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hinenburg
Podziękował: 10 razy

Obliczyć wartość wyrażenia

Post autor: ohrajt »

\(\displaystyle{ \sin(\arccos \frac{3}{4})}\)

obliczam \(\displaystyle{ \arccos \frac{3}{4} \Rightarrow \frac{3}{4}=\cos y}\) teraz podaje w przybliżeniu że dla kąta 49 stopni czy jest jakaś inna metoda?
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Obliczyć wartość wyrażenia

Post autor: Vardamir »

Podpowiedz:

\(\displaystyle{ \arccos x = \arcsin \sqrt{1-x^2} \ x \in \left\langle 0,1\right)}\)
ohrajt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 14:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hinenburg
Podziękował: 10 razy

Obliczyć wartość wyrażenia

Post autor: ohrajt »

dziękuje już rozwiązałem, ale mam jeszcze jedno pytanie jak wyprowadzić wyżej podany wzór?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Obliczyć wartość wyrażenia

Post autor: wujomaro »

Jedynka trygonometryczna.
\(\displaystyle{ \sin^{2}x+ \cos^{2}x=1 \Rightarrow \cos x= \sqrt{1- \sin^{2}x}}\)
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ