jakie 'x' spełniają nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
jakie 'x' spełniają nierówności
hej, można prosić o jakieś wskazówki ^^?
1.107 e)
\(\displaystyle{ \left( \frac{4}{9}\right) ^{2\sin^2x}+\left( \frac{2}{3}\right) ^{4cos^2x} = \frac{26}{27} \\
\left( \frac{2}{3}\right) ^{4\sin^2x}+\left( \frac{2}{3}\right) ^{4cos^2x} = \frac{26}{27}}\)
co dalej?
g)
\(\displaystyle{ \sqrt{\log_{\frac{1}{2}}(-x)} \sin\pi x=0}\)
dziedzina wyszła mi:\(\displaystyle{ \left( - \infty , -1\right\langle}\) czy dobrze?
Przykład przepisany z książki i nie wiem czy chodzi o \(\displaystyle{ \sin\left( \pi x\right)}\) czy \(\displaystyle{ \sin\pi \cdot x}\) wydaje mi się, że chodzi o pierwszą opcję
1.107 e)
\(\displaystyle{ \left( \frac{4}{9}\right) ^{2\sin^2x}+\left( \frac{2}{3}\right) ^{4cos^2x} = \frac{26}{27} \\
\left( \frac{2}{3}\right) ^{4\sin^2x}+\left( \frac{2}{3}\right) ^{4cos^2x} = \frac{26}{27}}\)
co dalej?
g)
\(\displaystyle{ \sqrt{\log_{\frac{1}{2}}(-x)} \sin\pi x=0}\)
dziedzina wyszła mi:\(\displaystyle{ \left( - \infty , -1\right\langle}\) czy dobrze?
Przykład przepisany z książki i nie wiem czy chodzi o \(\displaystyle{ \sin\left( \pi x\right)}\) czy \(\displaystyle{ \sin\pi \cdot x}\) wydaje mi się, że chodzi o pierwszą opcję
- Mistrz
- Użytkownik
- Posty: 637
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 135 razy
jakie 'x' spełniają nierówności
Drogi Serze
e) Można pomnożyć stronami przez \(\displaystyle{ \left( \frac{2}{3} \right)^{4\cos^2 x}}\) a następnie oznaczyć tę liczbę przez \(\displaystyle{ t}\) i rozwiązać równanie kwadratowe, które się pojawi (będzie \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = \frac{22}{27}}\) o ile się nie mylę).
g) Tak, \(\displaystyle{ x \le -1}\), czyli \(\displaystyle{ x \in (-\infty; -1 \rangle}\).
Tak, \(\displaystyle{ \sin \pi x = \sin(\pi x)}\).
e) Można pomnożyć stronami przez \(\displaystyle{ \left( \frac{2}{3} \right)^{4\cos^2 x}}\) a następnie oznaczyć tę liczbę przez \(\displaystyle{ t}\) i rozwiązać równanie kwadratowe, które się pojawi (będzie \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = \frac{22}{27}}\) o ile się nie mylę).
g) Tak, \(\displaystyle{ x \le -1}\), czyli \(\displaystyle{ x \in (-\infty; -1 \rangle}\).
Tak, \(\displaystyle{ \sin \pi x = \sin(\pi x)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
jakie 'x' spełniają nierówności
co do drugiego przykładu, wyszło mi, że \(\displaystyle{ x = -1}\) lub \(\displaystyle{ x=0 +k\pi}\), w odpowiedziach jest tylko \(\displaystyle{ x=1}\), dlaczego wykluczamy drugą możliwość?
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
jakie 'x' spełniają nierówności
\(\displaystyle{ \sin \pi x = 0 \Rightarrow \pi x = k\pi \Leftrightarrow x = k \hbox{ dla } k\in \ZZ}\)
tak więc \(\displaystyle{ x\in \ZZ \wedge x \le 0}\)
tak więc \(\displaystyle{ x\in \ZZ \wedge x \le 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
jakie 'x' spełniają nierówności
nie no, sinus jest równy \(\displaystyle{ 0}\) w każdej wielokrotności \(\displaystyle{ \pi}\) spójrz na wykres. \(\displaystyle{ x}\) w Twoim równaniu wyszedł że ma być parzysty. A nie musi być.
rozwiązanie jest takie jak napisałem (tylko przez pomyłkę dałem zły znak) : \(\displaystyle{ x\in \ZZ \wedge x < 0}\) czyli \(\displaystyle{ x}\) moze byc kazdą ujemną liczbą całkowitą.
rozwiązanie jest takie jak napisałem (tylko przez pomyłkę dałem zły znak) : \(\displaystyle{ x\in \ZZ \wedge x < 0}\) czyli \(\displaystyle{ x}\) moze byc kazdą ujemną liczbą całkowitą.
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
jakie 'x' spełniają nierówności
Ale aale...
Coś mi tu nie pasowało, no i tak. Dziedzina jest źle wyznaczona
\(\displaystyle{ \sqrt{\log_{\frac{1}{2}}(-x)} \sin\pi x=0}\)
zatem \(\displaystyle{ -x > 0 {\red \wedge \log_{\frac{1}{2}}(-x) \ge 0}}\)
więc \(\displaystyle{ x < 0 \wedge x\in \left\langle -1, 0\right) \Rightarrow x\in \left\langle -1, 0\right)}\)
Coś mi tu nie pasowało, no i tak. Dziedzina jest źle wyznaczona
\(\displaystyle{ \sqrt{\log_{\frac{1}{2}}(-x)} \sin\pi x=0}\)
zatem \(\displaystyle{ -x > 0 {\red \wedge \log_{\frac{1}{2}}(-x) \ge 0}}\)
więc \(\displaystyle{ x < 0 \wedge x\in \left\langle -1, 0\right) \Rightarrow x\in \left\langle -1, 0\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
jakie 'x' spełniają nierówności
\(\displaystyle{ \log_\frac{1}{2}\left( -x\right) \ge 0\\
-\log_2 \left( -x \right) \ge 0\\
\log_2 \left( -x\right) \le 0\\
1 \le -x\\
x \le -1}\)
??
-\log_2 \left( -x \right) \ge 0\\
\log_2 \left( -x\right) \le 0\\
1 \le -x\\
x \le -1}\)
??
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
jakie 'x' spełniają nierówności
pytasz o to: \(\displaystyle{ x < 0 \wedge x\in \left\langle -1, 0\right)}\) ?
\(\displaystyle{ \log_2 (-x) \le 0 \Rightarrow -x\le 1 \wedge -x > 0}\)
I tak też powinno być w moim poście z 4 lis 2012, o 14:38.
Stąd \(\displaystyle{ x\in \left\langle -1, 0\right)}\) .
\(\displaystyle{ \log_2 (-x) \le 0 \Rightarrow -x\le 1 \wedge -x > 0}\)
I tak też powinno być w moim poście z 4 lis 2012, o 14:38.
Stąd \(\displaystyle{ x\in \left\langle -1, 0\right)}\) .
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
jakie 'x' spełniają nierówności
\(\displaystyle{ \log_ab = x\\
a \neq 1 \\
a > 0\\
\\
b \ge 0}\)
dla 'naszego' b:
\(\displaystyle{ x<0}\) tutaj się zgadzamy
a czy możesz wskazać mi błąd w tych obliczeniach?
\(\displaystyle{ \log_\frac{1}{2}\left( -x\right) \ge 0\\
-\log_2 \left( -x \right) \ge 0\\
\log_2 \left( -x\right) \le 0\\
1 \le -x\\
x \le -1}\)
a \neq 1 \\
a > 0\\
\\
b \ge 0}\)
dla 'naszego' b:
\(\displaystyle{ x<0}\) tutaj się zgadzamy
a czy możesz wskazać mi błąd w tych obliczeniach?
\(\displaystyle{ \log_\frac{1}{2}\left( -x\right) \ge 0\\
-\log_2 \left( -x \right) \ge 0\\
\log_2 \left( -x\right) \le 0\\
1 \le -x\\
x \le -1}\)