Rozwiąż równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 12 wrz 2009, o 12:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zwoleń
Rozwiąż równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \frac{\sin x}{\cos x}+\frac{\cos x}{\sin x}=\frac{8\sin 2x}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 2 lis 2012, o 12:14 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne
Przekształć nieco lewą stronę:
\(\displaystyle{ \frac{\sin x}{\cos x}+\frac{\cos x}{\sin x} = \frac{\sin^2x+\cos^2x}{\sin x \cdot \cos x} = \frac{1}{\frac12 \sin 2x} = \frac{2}{\sin 2x}}\)
Wiesz jak dalej?
\(\displaystyle{ \frac{\sin x}{\cos x}+\frac{\cos x}{\sin x} = \frac{\sin^2x+\cos^2x}{\sin x \cdot \cos x} = \frac{1}{\frac12 \sin 2x} = \frac{2}{\sin 2x}}\)
Wiesz jak dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 12 wrz 2009, o 12:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zwoleń
Rozwiąż równanie trygonometryczne
Nie za bardzo... Na proporcje i jakoś z jedynki trygonometrycznej później?
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne
Na proporcje i równanie kwadratowe. (żeby lepiej było kwadratowe zauważyć podstaw \(\displaystyle{ \sin 2x=t}\) )
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 12 wrz 2009, o 12:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zwoleń