zbiór wartości funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 12 lis 2010, o 19:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
zbiór wartości funkcji
Witam, mam prośbę o pomoc w wyznaczeniu wartości funkcji:
1.
\(\displaystyle{ f(x)=2\arcsin \frac{1-\left| x\right| }{2}}\)
W łatwych funkcjach jestem w stanie wyznaczyć zbiór wartości na podstawie rysunki, w tej funkcji jednak nie mam pojęcia jak to ruszyć, czy jest w ogóle jakiś schemat wyznaczania wartości funkcji?
zmienności przebiegu funkcji jeszcze nie było, więc chodzi o jakieś inne metody.
Bardzo proszę o pomoc.
1.
\(\displaystyle{ f(x)=2\arcsin \frac{1-\left| x\right| }{2}}\)
W łatwych funkcjach jestem w stanie wyznaczyć zbiór wartości na podstawie rysunki, w tej funkcji jednak nie mam pojęcia jak to ruszyć, czy jest w ogóle jakiś schemat wyznaczania wartości funkcji?
zmienności przebiegu funkcji jeszcze nie było, więc chodzi o jakieś inne metody.
Bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 2 lis 2012, o 11:37 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
zbiór wartości funkcji
Argumentem \(\displaystyle{ \arcsin}\) jest wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{1-|x|}{2}}\). Wiesz pewnie, że funkcja \(\displaystyle{ \arcsin}\) (chodzi mi o taki "zwykły" \(\displaystyle{ \arcsin x}\)) jest określona dla argumentów z przedziału \(\displaystyle{ \left\langle -1;1 \right\rangle}\).
a dla jakich argumentów będzie określona funkcja dana w naszym zadaniu? Pomyśl.
a dla jakich argumentów będzie określona funkcja dana w naszym zadaniu? Pomyśl.
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 12 lis 2010, o 19:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
zbiór wartości funkcji
\(\displaystyle{ dla x \in \left\langle -3, 3 \right\rangle}\) ale to mamy dziedzinę, a co e ZW?
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
zbiór wartości funkcji
Zgadza się.
Teraz przypominamy sobie, że im większy argument funkcji \(\displaystyle{ \arcsin}\) , tym większa wartość tej funkcji. Inaczej: jest to funkcja rosnąca. Zatem dla jakiego argumentu z przedziału \(\displaystyle{ x \in \left\langle -3, 3 \right\rangle}\) liczba \(\displaystyle{ \frac{1-\left| x\right| }{2}}\) będzie najmniejsza, a dla jakiego arg. ta liczba będzie największa?
Teraz przypominamy sobie, że im większy argument funkcji \(\displaystyle{ \arcsin}\) , tym większa wartość tej funkcji. Inaczej: jest to funkcja rosnąca. Zatem dla jakiego argumentu z przedziału \(\displaystyle{ x \in \left\langle -3, 3 \right\rangle}\) liczba \(\displaystyle{ \frac{1-\left| x\right| }{2}}\) będzie najmniejsza, a dla jakiego arg. ta liczba będzie największa?
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 12 lis 2010, o 19:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
zbiór wartości funkcji
hm, nie mam pojęcia. w liczniku jest wart. bezwzględna więc co nie podstawię to wyjdzie albo jeden albo drugi wynik...
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
zbiór wartości funkcji
Jaką najmniejszą wartość będzie przyjmowało wyrażenie \(\displaystyle{ |x|}\) i dla jakiego argumentu?
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 12 lis 2010, o 19:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
zbiór wartości funkcji
dla całego wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{1-\left| x\right| }{2}}\) najmniejsza wartość to będzie \(\displaystyle{ \frac{-2}{3}}\) dla arg \(\displaystyle{ 3}\)... ?
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
zbiór wartości funkcji
Czemu \(\displaystyle{ \frac{-2}{3}}\) ?
Przecież \(\displaystyle{ \frac{1-|3|}{2} = \frac{1-3}{2}= \frac{-2}{2}= \blue -1}\) taka będzie najmniejsza wartość.
A największa jaka będzie?
Przecież \(\displaystyle{ \frac{1-|3|}{2} = \frac{1-3}{2}= \frac{-2}{2}= \blue -1}\) taka będzie najmniejsza wartość.
A największa jaka będzie?