Dziedzina funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
monn933
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 14 paź 2012, o 11:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: monn933 »

\(\displaystyle{ \sin \left( \ln \left( \sqrt{3}-\tg \left( x\right) \right) \right)}\)

Wychodzi mi coś z e i nie wiem gdzie mam błąd
Ostatnio zmieniony 1 lis 2012, o 17:21 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Sinus to \sin , logarytm natualny to \ln , itd.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: kamil13151 »

Pokaż nam swoje obliczenia, skąd my mamy wiedzieć gdzie robisz błąd?
monn933
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 14 paź 2012, o 11:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: monn933 »

\(\displaystyle{ \ln \left( \sqrt{3}-\tg x\right) \le 1}\)
\(\displaystyle{ \ln \left( \sqrt{3}-\tg x \right) \ge -1}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}-\tg x >0}\)

\(\displaystyle{ 1}\) zamieniłam na \(\displaystyle{ e}\), a \(\displaystyle{ -1}\) na \(\displaystyle{ -e}\). Natomiast z trzeciej nierówności wyszło mi ,że \(\displaystyle{ x< \frac{ \pi }{3}}\)
Ostatnio zmieniony 1 lis 2012, o 17:40 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Zobacz post pierwszy.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: kamil13151 »

\(\displaystyle{ \ln \left( \sqrt{3}-\tg x\right) \le 1}\)
\(\displaystyle{ \ln \left( \sqrt{3}-\tg x \right) \ge -1}\)
A to skąd?

Dla jakich argumentów tangens jest określony?
monn933
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 14 paź 2012, o 11:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: monn933 »

Za dużo przykładów funkcji cyklometrycznych i mi się pomyliło, te jedynki są błędne.

Rozwiązanie to : \(\displaystyle{ \left( - \frac{ \pi }{2} ;- \frac{ \pi }{3} \right)}\) ?
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: 777Lolek »

\(\displaystyle{ x<\frac{\pi}{3}}\) , tam nie ma minusa.
Pamiętaj też że tangens nie jest określony tylko w \(\displaystyle{ (-\frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{2})}\) , bo jest okresowy.
monn933
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 14 paź 2012, o 11:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: monn933 »

\(\displaystyle{ \left( - \frac{ \pi }{2} +k \pi ; \frac{ \pi }{3} +k \pi \right)}\)
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: 777Lolek »

Dobrze.
ODPOWIEDZ