Przy danych... oblicz sin(x+y) i cos(1/2y)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
gawi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 10 mar 2007, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: O-ka
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 1 raz

Przy danych... oblicz sin(x+y) i cos(1/2y)

Post autor: gawi »

Witam

Bardzo proszę o o jakąś pomoc bo jestem w kropce Treść brzmi tak:

Przy danych \(\displaystyle{ \sin x=\frac{3}{4}}\) oraz \(\displaystyle{ \tan y=\frac{12}{5} y\in(\pi;\frac{3}{2}\pi)}\) oblicz \(\displaystyle{ \sin(x+y)}\) oraz \(\displaystyle{ \cos\frac{1}{2}y}\).

Z góry dzięki
Awatar użytkownika
baksio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość/Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 136 razy

Przy danych... oblicz sin(x+y) i cos(1/2y)

Post autor: baksio »

\(\displaystyle{ cosy=cos^2\frac{y}{2}-sin^2\frac{y}{2}}\)
\(\displaystyle{ cosy=2cos^2\frac{y}{2}-1}\)
gawi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 10 mar 2007, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: O-ka
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 1 raz

Przy danych... oblicz sin(x+y) i cos(1/2y)

Post autor: gawi »

dzięki baksio za pomoc

a w jaki sposób moge wyliczyć cosx?
Ostatnio zmieniony 10 mar 2007, o 18:12 przez gawi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
baksio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość/Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 136 razy

Przy danych... oblicz sin(x+y) i cos(1/2y)

Post autor: baksio »

Tzn. co chcesz wyliczyć ? bo ja tam nic nie widze.
gawi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 10 mar 2007, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: O-ka
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 1 raz

Przy danych... oblicz sin(x+y) i cos(1/2y)

Post autor: gawi »

jakiś błąd w latexie zrobiłem chodzi mi o wyliczenie cosx
Awatar użytkownika
baksio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość/Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 136 razy

Przy danych... oblicz sin(x+y) i cos(1/2y)

Post autor: baksio »

Masz 2 równania, pamiętaj że kąt leży w 3 ćwiartce więc cosy
ODPOWIEDZ