dziedzina funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
krzysztofkolumb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 30 paź 2012, o 09:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 21 razy

dziedzina funkcji

Post autor: krzysztofkolumb »

Wyznaczyć dziedzinę funkcji:\(\displaystyle{ f(x)=arccos(1- \frac{1}{x})}\).


Czy mozna tutaj napisać że \(\displaystyle{ -1\le 1- \frac{1}{x} \le 1}\)
Awatar użytkownika
spamer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 200
Rejestracja: 1 lip 2012, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 42 razy

dziedzina funkcji

Post autor: spamer »

tak

edit:
Powinno wyjść \(\displaystyle{ x \ge 0,5}\).
ODPOWIEDZ