równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Arcymistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 9 sty 2012, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 3 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Arcymistrz »

\(\displaystyle{ \left( \frac{4}{9} \right) ^{2\sin^{2}x} + \left( \frac{2}{3} \right) ^{4\cos^{2}x} = \frac{26}{27}}\)
Jak to ugryźć?
Ostatnio zmieniony 30 paź 2012, o 20:45 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów.
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: bb314 »

zacznij od tego

\(\displaystyle{ \cos^2x=1-\sin^2x}\)
i
\(\displaystyle{ \frac{4}{9}=\left( \frac{2}{3}\right) ^2}\)
Ostatnio zmieniony 30 paź 2012, o 20:55 przez bb314, łącznie zmieniany 1 raz.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: bartek118 »

\(\displaystyle{ \frac{4}{9} = \left( \frac{2}{3} \right)^2}\)
Awatar użytkownika
Arcymistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 9 sty 2012, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 3 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Arcymistrz »

....takie podstawy to myślałem, że przyjmujemy za oczywiste
nie wiem co dalej zrobić z tą postacią?
\(\displaystyle{ \left(\frac{2}{3} \right)^{4sin^{2}x} + \left( \frac{2}{3} \right)^{-4sin^{2}x+4} - \frac{26}{27}=0}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: »

Podstawienie \(\displaystyle{ t=\left(\frac{2}{3} \right)^{4\sin^{2}x}}\) sprowadzi równanie do (prawie) kwadratowego.

Q.
ODPOWIEDZ